25.2.08

Külmade piltide kunstnik


Jean Auguste Dominique Ingres (1780-1867) oli Prantsuse klassitsist. Produktiivne kunstnik, kes pärandas üle 600 tema enda valduses olnud töö oma väikesele sünnilinnale. Palju töid mujal on, pole täpselt teada. Töötas põhiliselt Itaalias – Roomas ja Firenzes, tema kunstis on palju renessanssi mõjusid. Tuntud ajaloomaalide, portreede ja aktide loojana.

Siinsel pildil on "Peaingel Raphael", mille Ingres lõi 1842. aastal Pariisi Saint-Ferdinandi kabeli jaoks. Praegu asub see töö Louvre´is..

Ingres on saanud kiita hea joonistamisoskuse eest, millega aga kaasnenud nõrk värvimisoskus. Ka peetakse tema kunsti külmaks, väljendusevaeseks, igavaks. Akadeemikuna joonistas ta akadeemiliselt, tundevirvendusteta.

Inglitega seoses tuleks mainida ka Ingres´vist kõige tuntumat maali "Homerose kroonimine" (1827) , millel poeedi kroonijaks on mõnede arvates Ingel, teiste meelest aga võidujumalanna Nike. Homerose kroonimisel viibib palju Euroopa kultuuritegelasi: Hesiodos, Platon, Sokrates, Aleksander Suur jt. Kes soovib pildi ja sellel kujutatute kohta täpsemalt teada, võib vaadata siia.

No comments:

Post a Comment