26.2.08

Venemaa: kaitseinglid ja -pühakud 1.


Väidetakse, et Teise maailmasõja ajal, kui Nõukogude armee oli saanud kaotuse kaotuse järel ja taganenud riigi sügavusse, nägi üks enne sõda Ameerikasse emigreerunud vaimulik unes Püha Jüri (püha Georgi Võitmatut). Pühak ütles talle, et Venemaa ei suuda vaenlast võita enne, kui kogu Venemaal hakatakse palvetama ja taastatakse jumalateenistused. Suurte raskustega õnnestus vaimulikul oma unenäost Venemaale teatada. Ja siis, kui teade jõudis Stalinini, taastas see leppimatu ateist uuesti jumalateenistused ja lõpetas kirikule suunatud keelud. Kogu riigis avati kirikud, taastati kiriklikud kombetalitused – järgnes murrang raskes sõjas ja Nõukogude armee suutis Suure Isamaasõja võita.

Ajaloolaste sõnul on selle sündmuse versioone liikvel palju: mõned neis on seotud pühakutega, teised inglitega, aga palve jõudu rõhutatakse kõigis.

Enne sõda, 1939. aastal oli Krimmis Jaltas surnud nunn Jevgenia, kes oma palvetes sageli oli pöördunud inglite poole ja saanud neilt teada tulevastest sündmustest. Nii sai ta teada, et pärast tema surma on tulekul hirmus sõda ja Sevastoopolist jäävad vaid varemed. Sõja alguskuupäeva ta siiski ei teadnud. Samuti oli Jevgenia inglite abiga suutnud ennustada inimestele saatust mitu aastat ette.

Peterburis, Petropavlovski kindluse kellatorni teravas tipus (pildil) on inglikuju. Ingel lendab, hoides käes taeva poole tõstetud risti. Nii õnnistab ta kõrgelt nii linna kui kogu Venemaad. Seda kujukest peetakse Venemaa üheks kaitseingliks. See sümboliseerib Jumala õnnistust ja ettenägelikkust. Peeter I olevat see inglikuju meeldinud aga mitte ainult jumalike jõudude sümbolina, vaid ka purjelaevade ajastu jaoks väga tähtsa tuulelipuna.

Petropavlovski kindluse nimi tuleneb kahe apostli – Peetruse ja Pauluse – nimedest. Nemad on kindluse, linna ja kogu Venemaa taevased kaitsjad. Ka linna nimi Sankt-Peterburg (Peterburi) tuleneb uuemate käsitluste järgi Jeesuse lemmikõpilase Peetruse nimest, kuigi enamasti on arvatud, et linn nimetati selle rajaja Peeter I järgi.

Pärimuse järgi asetas Peeter I kindluse alusmüüri kastikese püha Andrei Esmamainitu säilmetega. Siis oli otsustatud ehitada ka Andrei katedraal, et Peterburi kõigil kolmel kaitsepühakul: Peetrusel, Paulusel ja Andreil oleks oma arhitektuuriline monument.
Andmestik raamatust "Vaši angelõ-hraniteli", Moskva 2007.

No comments:

Post a Comment