26.4.08

Metsade haldajad


Metshaldjas. Põhja-Eestis haldjas (sõnast "haldama"), Lõuna-Eestis vaimud, metsaisa ja metsaema oma lastega. Metsa valvajad ja kaitsjad, loomade ja lindude hoidjad.

Koerus räägiti: "Metsalgijad olla vanal aal metsa pandud rahvas. Nemad olla metsa üle valitsejad ja elavad metsas: neil olevat oma naised ja lapsed ja nad olla väga ilusad ja targad inimesed. Kui inimene metsas juhtub nende jälgede piale minema, siis eksima ta kohe ära. Metsalgijad piavad lindude üle valitsema, ja on neil koa meheleminijad tütred ja naisevõtjad pojad. Nemad elama hästi suurte ja paksu metsade sees, kus seesugused vagased kohad on ja kus inimesed pailut ei käi. Neid piab vahest koa ära surema, nii samma kui inimesi, ja piab juurde sündima."

Eestpoolt kaunis metsapiiga võib tagantpoolt olla lihtsalt pehastunud puutüvi.
Metsaneitsi on lindude hoidja. Kes talle ei meeldinud, neid karistas ta jahiõnne rikkumisega. "Targad jahimehed ei küttinud ebatavalisi või erilisi linde ega loomi, sest tegemist võis olla haldja enesega."

Headele metsavaimudele lisaks elanud metsas ka metsatondid, inimeste eksitajad.

Eestlastel olnud huntide peremees Püha Jüri, kes ratsutab oma "kutsikatega" läbi metsa ja hoiab neid vaos. Laplastel oli metsajumal(anna) Virka, leppinimene Leib-Olmai ja põhjapõtrade perenaine Luot-Hosik. Mordva metsaema on Vir-ava.

Soomlaste mets on Tapiola, Tapio maa: Tapio annab saaki, Hiis annab jahiõnne, Nirkes abistab oravakütte, Hatavainen on abiks jäneste küttimisel.

Komide metshaldjas Võrsa on eriti seotud karudega. Ka handidel-mansidel on karu olnud au sees – meenutagem karu peiesid.Udmurtidel on metsainimene, metsaonu - puudekõrgune inimene, kellest arvati, et ta kaitseb ka inimesi kurjade vaimude eest ja annab saaki.

Obiugrilaste arvates olid looduses elavad haldjad surnud kangelaste hinged, kes elasid pühas metsas, mille puudele riputati ohvriande.

Need teadmised on soomeugrilaste vaimuilmast pajatavast Halliki Uibu raamatukesest "Päikese kodu". Võib-olla on seda ka hiljem välja antud, minu oma on 1994. a ilmunud Eesti Lasteraamatukogu väljaanne. Muu hulgas on selles juttu ka haldjatest.

Pilt: niimoodi on Soomes kujutatud Tapiolat.

No comments:

Post a Comment