13.7.08

Inglid kuulsatel kuldmüntidel 2.


Prantsuse Genius (Ingel)


Prantsuse Ingli kuldmünti ümbritseb kõikidest müntidest kõige enam müstikat. Kuulsa Ingli-mündi omamist on alati peetud õnnetoovaks. Väidetavalt on see münt, mis päästis oma kujundaja.

Mündi kujundas Kuningas Louis XVI palvel Augustine Dupré. Uus münt ilmus esmakordselt 1792. aastal ühe Louis D'Or’ina. Legendi järgi mõisteti Dupré Prantsuse Revolutsiooni ajal surma, kuid ta pääses põgenema tänu sellele, et hoidis üht Ingli kuldmünti alati taskus ja ostis sellega ära oma vangivalvuri.

Legendi järgi oli see münt ka suure imperaatori kaitseingel: Napoleon Bonaparte’il olevat olnud alati Prantsuse Ingel taskus… kuni ta selle päev enne Waterloo lahingut ära kaotas. See lahing oli tema languse alguseks.

Esikülg: Kaitseingel Genius seisab ja kirjutab tahvlile Prantsuse Konstitutsiooni. Kõrval on piilar, kukk ja kiri "REPUBLIQUE FRANCAISE". Münt iseloomustab Prantsuse Revolutsiooni põhimõtteid. Sümboolselt esindab ingel Prantsusmaa hinge ja kukk valvelolekut. Ingli taga on varraste kimp, mis sümboliseerib võimu, mida enne kandsid Rooma magistraadid.

Tagakülg: Nimiväärtus “20 FRANCS” ja väljalaskeaasta, mida ümbritsevad tammeoksad. Lisaks sõnad “LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE” (ehk “vabadus, võrdsus, vendlus”).
Allikas.

No comments:

Post a Comment