19.10.08

Veider jumal, lõbus pummeldaja...


Dionysos ehk Bakchos sündis Teebas Zeusi ja Teeba printsessi Semele pojana. Kõikjal õpetas ta inimestele veinikultuuri ja tema auks korraldatavaid müsteeriume. Temast on rohkesti lugusid.

Edith Hamilton kirjutab oma "Antiikmütoloogias", et veinijumal võis olla lahke ja heatahtlik. Kuid ta võis olla ka julm ja ajada inimesi hirmsatele tegudele. Sageli muutis ta nad hulluks. Menaadid ehk teise nimega bakhandid olid viinast hullutatud naised... Miski ei suutnud neid ohjeldada...

"Dionysose kummardamine ühendaski endas kaks väga vastandlikku nähtust - vabaduse rõõmsat ekstaasi ja metsikut brutaalust. Veinijumal võis oma austajaile pakkuda mõlemat.."

Ühtedes müütides on ta rõõmujumal. "Kelle kiharad põimitud kullaga, punapalgne Bakchos, menaadide kaaslane, kelle lustlik tungal lõkendab."

Teistes on ta südametu jumal, metsik, brutaalne... "kes pilkaval naerul ohvreid jahib, piinab ja rebib neid tükkideks bakhantidega võidu."..."

Hilisemalt sai Dionysosest algseks viljakusjumalaks ja veinijumalaks olemise kõrval ka püha inspiratsiooni jumal.

Dionysosele kui inspireerijale pühendatud pidustused leidsid Kreekas aset kevadel, kui viinamarjavõrsed hakkasid väätidest välja kasvama, ja kestsid viis päeva. Need olid täieliku rahu ja rõõmu päevad, isegi vangid vabastati, et nad saaksid pidustustest osa võtta. Tseremoonia kujutas endast teatrietendust. Esimesed tragöödiad toodi lavale Dionysose teatris.

Tragöödiaid oli rohkem kui komöödiaid, sest too "veider jumal, lõbus pummeldaja, julm jahimees, uhke inspireerija, oli ühtlasi kannataja... Tema oli viinapuu, mille vääte alati kärbiti, kobarad ära lõigati, nii, et ainult paljas tüvi järele jäi. Külmade tulekul ta suri. alati äratati ta kevadel ellu. ... Ta oli traagiline jumal. teist niisugust ei olnudki."

"Oma elluärkamisega oli Dionysos seega elu kehastus, mis on tugevam surmast... tema sai keskseks toeks, mille ümber kasvas usk surematusesse."

Pilt: "Bakchos", umbes 1596 a maal, Uffizi galeriis Firenzes.
Fotodel: Nii kujutatakse bakhanaali Suurbritannias Eedeni aedade Vahemeremaade taimestiku bioomis. Kunstniku fantaasialend, mis muud... Pildistatud augustis 2008.

No comments:

Post a Comment