24.9.09

Pilt Püha Vaimu kirikust


Tegin need pildid täna Tallinnas Püha Vaimu kirikus. Kui mõni aeg tagasi seda kunstiteost märkasin, tekkis mul tahtmine ta siia blogisse panna ja tema kohta rohkem teada saada. Pilt on nüüd olemas, aga tean ja leidnud olen tema kohta vähe.

Võib-olla mõni blogilugeja oskab öelda, kes on pildi autor, miks see erinevalt Püha Vaimu kiriku teistest kunstiteostest nii põranda (maa) lähedal paikneb, miks pingiridadel teisi sarnaseid piltkaunistusi pole (kas on ehk ära kulunud või oligi see ainuke või ainukesena säilinud). Stiililt tundub, et selle on joonistanud teine käsi kui rõduäärse pildirea omad. Võib-olla teab keegi veel midagi huvitavat?

Selles maalis ja tema asupaigas tajun ma alandlikkust, allumist saatusele, nukrust... Ta on kuidagi lihtrahvalikum kui kiriku muud kunstiaarded. Aga võib-olla ma eksin...



EDIT, 25. sept 2009: Unustasin kirjutada, et teema poolest näib Püha Vaimu kiriku pilt suguluses olevat nende kuulsate maalidega, millel kujutatakse inglit dikteerimas midagi pühale Matteusele. Nendest maalidest üks tuntumaid on Caravaggio "Püha Matteus ingliga" (1602. aastast). Panen sellegi võrdluseks siia.

EDIT, 13. okt 2009: Kukupai kirjutas kommentaaridesse:
"Pilt on osa meie Pildipiibli seeriast. Matteus koos lõunavääriga ja põhjalöövi pingirinnatise maalingutega arvatavasti on maalitud 1650 ja 1660 vahel Matthaeus Meriani (1593-1650) illustreeritud Piibli järgi. Rohkem on informatsiooni meie raamatus "Pildipiibel". Niisiis tegu evangelist Matteusega."

Tallinna Aastaraamat 2005 (ingl. k) kirjutab, et väidetavalt on tegemist German Matthäus Meriani sarjaga "Icones bilicae" (1625-1627). Vaatasin Meriani töid internetist, need nagu oleksid teistsugust laadi, kuid võib-olla tõesti on tegemist nende järgi tehtud pildiga.

9 comments:

  1. Pakuksin ka kedagi evangelistidest.
    Kuna olen Püha Vaimu kirikuga mingil määral seotud, siis esitan küsimuse teadjamatele ja püüan järgneva nädala jooksul vastuse leida.
    Huvitav, et olen Püha Vaimus väga sage külaline, kuid ei ole seda pilti kunagi märganud.
    Kus see täpsemalt asub?

    ReplyDelete
  2. Paremat kätt esimeste istmete juures akna all, peaaegu kantsli kõrval. See on tuhmim kui fotol ja kuna enamasti vaadatakse ülesse, siis võib märkamata jääda.

    ReplyDelete
  3. Sain sellise info:
    Pilt on osa meie Pildipiibli seeriast. Matteus koos lõunavääriga ja põhjalöövi pingirinnatise maalingutega arvatavasti on maalitud 1650 ja 1660 vahel Matthaeus Meriani (1593-1650) iluustreeritud Piibeli järgi. Rorohkem on informatsiooni meie "Pildipiibeli" raamatus.

    Niisiis tegu evangelist Matteusega

    ReplyDelete
  4. Aitäh, kukupai! Väga tore, uurin edasi :)

    ReplyDelete
  5. No vot siis, sain sarnase seletuse.
    Raamat ütleb selle pildi kohta nii:
    "Tegemist evangelist Matteusega (Mt 9:9-13)
    "Ja sealt edasi minnes nägi Jeesus meest, matteus nimi, tollihoone juures istuvat, ja ta ütles talle: "Järgne mulle!" Ja Matteus tõusis ning järgnes talle. ja kui Jeesus istus lauas tema kodus, vaata, palju tölnereid ja muid patuseid tuli ning istus koos Jeesuse ja ta jüngritega. ja seda nähes ütlesid variserid tema jüngritele: " Miks teie õpetaja sööb koos tölnerite ja patustega?" Aga seda kuuldes vastas Jeesus: "Ei vaja arsti terved, vaid haiged. Aga minge ja õppige, mis see on: Ma ei taha ohvrit, vaid halastust! Jah, ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid!"

    Matteus- kaheksas Jeesuse kaheteistkümnest jüngrist (Mt 10:1-4), varasemalt tölner (tolliametnik). Tema evangelistitähiseks on ingel."

    ReplyDelete
  6. Aitäh, Ave!
    Mul seda Pildipiibli raamatut endal käepärast polegi.
    Aga see pilt ise on oma lihtsuses hästi meeldiv.

    ReplyDelete
  7. Pildipiibel peaks Püha Vaimu kirikus veel müügil olema.
    Seal on kõikide nende piltide kohta seletused olemas.

    ReplyDelete
  8. Sang in this fine church on Saturday 28th August 2010, with a choir from Worthing, UK. We enjoyed seeing the splendid painted carved wood decorations. Found your blog while doing a Google search for Holy Ghost Church images. Thank you for your photo/image.

    ReplyDelete
  9. Rick, thank you for your nice comment.

    ReplyDelete