4.2.10

Kuidas üks Jaapani ingliraamat algab...


Mõni aeg tagasi kirjutasin kingiks saadud Jaapani ingliraamatust "Inglite ilmutus".   Lubasin siis tulevikus, kui sõber tõlkimiseks aega saab, veel kirjutada. Seekord käsitluslaadi tutvustuseks mõned lõigud raamatu sissejuhatusest, lehekülgedelt 6-7.

Muide, see raamat sobib siia blogisse hästi, sest Suleke sai alguse ingliteemast kunstis (postkaartidel), "Inglite ilmutuse" alapealkiri aga ongi "Kunstimuuseumis elavad inglid".

Raamatu esimese osa üldpealkiri on "Millised on inglid" ja selle osa ülesandeks on teha "selgeks, kuidas inglid välja näevad, et nende äkiline ilmumine meid segadusse ei ajaks".



Silma hakkab joonistus väikesest inglist, mille juures olev tekst imestab:
"Tohoh. Jalad on ikka all."**
Ja küsib:
"Kas Lääne inimesed saavad pärast surma sellisteks?"

** Jaapanis levinud ettekujutuse kohasel pole (inimeste) vaimudel jalgu.

"Kujutluspildis peituvad inglid

Lauludes tuleb sõna "ingel" ette pidevalt. Tundub, et armumise või armastuses pettumise puhul kohatakse ingleid sageli. Armunu või armastatu muutub ingliks, "sa oled ingel", "mu ingel", "ta on ingel" jne. Kui armastus on õnnelik, siis inglid naeratavad. Kurva pettumuse üksildasel hetkel võib ühtäkki ingli enda kõrvalt toeks leida.

Milline on siis meie kujutluspilt inglitest?

Nad on puhtad, lahked, süütud, kaunid, veatud jne. Kuid puhtuse ja süütusega käivad kaasas ka halastamatus, tujukus, vembutamine.

Jõulude ajal ujutavad inglid linnatänavad üle, kuid mida me inglitele mõeldes ette kujutame?

Kas neil on voogavad valged rüüd, pea kohal hõljuvad helendavad halod ja seljal lumivalged tiivad? Või on nad tiivulised paljad lapsukesed?

Parempoolsel pildil näeme maailmaajaloo õpikust tuttavat Francis Xavieri*. Temaga koos kujutatud tiivulised pead on samuti inglid. Paistab,et inglid ei ole ainult helendavate halodega tiibadega inimesed. Vaatame siis seda imelist inglite maailma - ja jõuame ehk selgusele, millised on inglid tegelikult.
St. Francis Xavieri portree (osaline) Kōbe linnamuuseumis. 
Ehk meenub seda pilti vaadates, et kooliajal hüüti seda "Xavieri kiilakuks"? Need niisama veidrateks tiivulisteks peadeks peetud aga on hoopiski inglid, kusjuures veel keerubitena tuntud auväärsed inglid. Tähtsate inglite juuresviibimine tähendab, et ka Xavier on tähtis mees.
Xavier palus peaingel Miikaelil Jaapanit kaitsta."
* Francis Xavier oli muuhulgas ka Jaapani kaitsepühak, kelle elukäiku ja olulisust õpitakse Jaapanis juba algklassides tundma.

 
Selle maali all on raamatus  tekst: "Jaapani tütarlast elule tagasi kutsuv St. Francis Xavier. Poussin 1641, õli, Louvre."

Läänes on see maal vist rohkem tuntud "St. Francis Xavieri ime" nime all. Panen selle siia ka teistkordselt, et parem vaadata oleks.


On huvitav, kuidas inglimõiste ja inglite tundmaõppimine algab jaapanlaste jaoks nende oma ajaloost. Pühak Francis Xavier , sündinud Francisco de Jaso y Azpilicuetana (7. apr 1506 Javieris, Hispaania Navarras), annab selleks neile ka väga kõneka võimaluse.

Xavier oli jesuiidist misjonär, Ignatio Loyola õpilane, kes pühendas enda 1534. aastal jumala teenimisele ning tegutses misjonärina Indias (Goa), Jaapanis jm Aasias Portugali vallutatud aladel.  Ta suri 3. detsembril 1552 Hiinas.

No comments:

Post a Comment