23.3.10

Minevik ja mõtted

"Kõik isiklik variseb kiiresti kokku, nende kaotustega peab leppima. See pole meeleheide, pole vanadus, pole jahtumine ega ükskõiksus; see on hallipäine noorus, üks tervenemise vorme ehk, õigemini, tervenemise protsess ise. Teatud haavadest võib inimene ainult sel teel jagu saada.

Munk, ükskõik kui vana ta ka ei oleks, on ikka ühtaegu rauk ja noormees. Kõike isiklikku maha mattes saab ta tagasi nooruse. Tal on nüüd kerge ja lahe olla... vahel liigagi lahe... Tegelikult on inimesel mõnikord kõle ja kõhe olla abstarktsete üldistuste ja ajaloostiihiate keskel, tulevikupiltide keskel, mis nende pinnal uduvarjudena liiguvad. Aga mis sellest? Inimesed tahaksid kõike alles jätta, nii roose kui ka lund; nad tahaksid, et küpsete viinamarjade kõrval õitseksid maililled! Mungad püüdsid palvetamisega lahti saada mässumõtetest. Meil pole palvetamist, meil on t ö ö. Töö on meie palvus.  Võib-olla, et nii palvuse kui ka töövili on ühesugune, kuid praegu pole jutt sellest.
Jah, elu armastab rütmi, motiivide kordumist: me kõik teame, kui sarnased on vanadus ja lapsepõli. Vaadake hoolega, ja te näete, et kummalgi pool elusuve tema lilledest ja okastest pärgadega, tema hällide ja kirstudega, korduvad tihtipeale üldjoontes sarnased perioodid. See, mida noorusel v e e l polnud, on nüüd j u b a kadunud; see, millest noorus ilma isiklike huvideta unistas, tuleb selgemalt ja rahulikumalt ning samuti ilma isiklike huvideta pilvede ja tulekuma tagant esile."
A. Herzen "Minevik ja mõtted" (Kirjutatud umbkaudu 1860. a)
Pildid: vanad Vene ikoonid postkaartidelt
1. Peaingel Miikael (14. saj, leitud Novgorodist, asub Moskvas Tretjakovi Galeriis).
2. Peaingel Gabriel (13. - 14. saj, leitud Küproselt, asub Nikosias, Küprosel).

No comments:

Post a Comment