17.5.10

500 aastat ilma Botticellita

Täna viissada aastat tagasi suri Itaalia võib-olla et kõige kuulsam kunstnik Sandro Botticelli (1. märts 1445  - 17. mai 1510).

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi sai paremini tuntuks kui Sandro Botticelli või Il Botticello. Oleme nüüd olnud küll 500 aastat ilma temata, kuid tema looming on muutunud järjest tuttavamaks üha rohkematele inimestele. Meistritööd on tema "Veenuse sünd", "Primavera", rohked madonnad ja paljud muud pildid, mis on meile kõigile kui mitte väga armsad, siis ometigi tuttavad.

Botticellita oleks see blogi vaene ja küllap tuleb temast veel siin juttu. Täna panen siia ühe tema imelise madonnapildi.
"Madonna del Magnificat"
(Madonna kroonimine)
1481. Uffizi, Firenze.
Väidetavalt on pildil pühakute ja inglitena kujutatud Firenze valitseja (1464. aastast) Piero de' Medici perekonda. Tema naine Lucrezia Tornabuoni on neitsi Maarja, Lorenzo de' Medici on noormees tindipotiga, tema vend Giuliano de' Medici hoiab raamatut. Kahe noormehe taga on nende õde Maria, kaks vanemat õde on aga kujutatud krooni hoidvate inglitena: Bianca on vasakul ja Nannina paremal. Jeesus-laps sel pildil on tegelikult pisike tüdruk, Lorenzo tütar Lucrezia de' Medici.

Nii olidki tollastel piltidel inglid ja pühakud tihti hoopis inimesed, enamasti muidugi ülikud, sest vaeseid ei osanud kunstnikud inglitena näha ja kui oleksidki osanud, siis poleks kunstipublik rahul olnud. Elu ja inimesed on inglitega läbi põimunud - võib-olla igavesest ajast igavesti. Ja võib-olla ka seda on Botticelli kõik need 500 oma surmast möödunud aastat meile meelde tuletanud.

2 comments:

  1. Dear Angellover!

    Thank you very much for your visit and post in my guestbook! And for the link in the sidebar to my blog! *smack*

    Your blog is very beautiful too. So much images! I think, this will be further some inspirations for my own blog or my artwork. I like especially old paintings.

    I have set a link too to your blog under "Angelroll". ;-)

    Greetings!

    Ps: Do's "Suleke" means "Angels"???

    ReplyDelete
  2. Vielen Dank, Barbara, für dein Besuch auch!

    And for the link and nice words too.

    In estonian "angel" is "ingel",
    "angels" - "inglid"

    "Suleke" means a little feather or plume and also a little pen for writing. Look here: http://suleke.blogspot.com/2008/07/pisike-muudatus.html

    I think, You could read my blog with "Google Translate" gadget, that is on the right side of blog.

    Best wishes to You!

    ReplyDelete