14.5.10

Külluse maalija

"Naine lilledega."
(Teine nimetus "Primavera"
- "Kevad")
Vististi 1670.a. 

Sel aastal on kõike küllaga. Talv oli lumerohke, mehekõrguste hangedega. Nüüd on teist päeva nii palav, nagu maikuus harva. See tekitas tahtmise tutvustada pildimeistrit, kes on   maalinud pärgade, õite, puuviljade, naiseliku lopsakuse ja värvide küllust. Kõike on tema piltidel nagu liiga palju.

Ja mis veel huvitav, flaami kunstnik Abraham Brueghel (ka Bruegel, 1631–1690) on pärit kunstnikeküllasest suguvõsast. Meile siin põhjamaal on ta vähem tuntud, kui tema isa Jan Brueghel noorem, tema vanaisa Jan Brueghel vanem ja tema vanavanaisa Pieter Brueghel vanem.

Abraham Brueghel sündis Antverpenis. Isalt esmase kunsti- ja maalimisõpetuse saanud, läks andekas noormees 18-aastasena  kunstnikuks Sitsiilia printsi Antonio Ruffo  õukonda. Siin saigi alguse tema maalide õie- ja viljaküllus. Kümme aastat hiljem liikus Abraham Brueghel edasi Rooma, kus veel kümne aasta pärast sai kunstikadeemiku tiitli, mis oli kunstnikele kõrgeim tunnustus. Seejärel valis ta kärarikka Napoli elupaigaks kuni oma surmani .

Inglimotiiv "Lillevanikult"
"Lillevanik" 1665.


"Naine lillede ja puuviljadega"
Sarjast "Neli aastaaega"
1669. Louvre´is

No comments:

Post a Comment