24.6.10

Johannes, Jaan ja jaanipäev

Ikoon Etropole kloostrist Bulgaarias, 17. saj

Jaanipäeva tähtsus meie aastaringis ja eluringis ei vaja pikemat seletamist. Seda tähistati ilmselt ammu enne, kui ristiusk tegi teatavaks, et jaanipäev on Ristija Johannese sünnipäev.

Johannes on paljude rahvaste hulgas levinud eesnimi - Jaane, Janiseid, Ivane, Juane jt on maailmas lausa loendamatul arvul.

Ristija Johannest on kunstis kujutatud oluliselt rohkem kui teisi pühakuid. Tohutul hulgal ikoone, maale, skulptuure - isiksusena on Ristija Johannes paljusid loojaid köitnud, kuigi pole ju teada, kas sellist tegelast ka päriselt olemas oli.

Kunstnikud on Ristija Johannest sageli kujutanud tiibadega, inglina järelikult. Mille poolest inglid ja pühakud erinevad, mille poolest on sarnased - kes seda mõõta oskabki. Võib-olla näitavad tiivad, et pühakud on n-ö tavainimestest oluliselt lennukamad, aga võib-olla nad ongi inglid või vähemasti ingliteks peetud.

Siinne ikoon Ristija Johannesest ja tema elustseenidest on Bulgaariast, Etropole kloostrist ja pärit umbes 17. sajandist. Päriselt pole ma seda näinud, aga minu postkaardikogus on see üks vanemaid kaarte, saadud 1976. aastalt mälestuseks mu Bulgaaria sõbralt Getolt.

Etropole ikooni kohta on lugu ka: Püha Johannes Rilast istus koopas Varovitetsi lähedal, et leida rahu ja õndsust. Kuid ta sunniti koopast lahkuma ja minema Rila mäele, eemale maisest kärast. Kohalikud leidsid, et Johannese üksindusekoht on siiski püha ja algatasid teise Bulgaaria riigi ajal kloostri ehitamise. Ottomani valitsusajal tehti klooster maatasa, 16. sajandi lõpus aga taastati Püha Kolmainsuse kloostrina.

Lisan siia veel kaks ortodoksset kujutist Ristija Johannesest - inglist või inimesest, prohvetist või pühakust, tegelikkusest või kujutlusest: üks on pärit Venemaalt, teine Ukrainast.

Head jaanipäeva!
Ikoon Venemaalt, u 16 - 17. saj
Ristija Johannese kujutis Ukrainast, u 17. saj

No comments:

Post a Comment