6.6.10

Malta ingleid 3. - Mosta ime


Malta saare keskpunktis asuv Mosta linn on tuntud eelkõige Santa Maria kiriku poolest. Seda kutsutakse ka Rotunda või Mosta Dome. Kiriku maltalasest arhitekt Giorgio Gronet de Vasse on ilmselt võtnud eeskujuks Rooma Pantheoni. Kaugele paistev 61 meetri kõrgune kuppelkirik on väidetavalt suuruselt kolmas Euroopas ning üheksas maailmas.

Taas pean vabandama "välguta" tehtud piltide armetu kvaliteedi pärast, aga kirik on nii kena, et isegi siinsed hägused fotod sellest aimu annavad. Ja Mosta ime tahab rääkimist, sest...

... 1942. aasta 9. aprilli õhtupoolikul, kui ligikaudu kolmsada inimest oli kogunenud missale, tabas sakslaste õhurünnaku käigus lennukilt heidetud pomm kiriku kuplit, kukkus läbi selle põrandale kedagi vigastamata ning... ei lõhkenud. Pommi koopiat saab näha kiriku väikeses muuseumis. See on muutunud omamoodi palverännaku objektiks. Kas aitas siis kiriku kaitsmisele kaasa neitsi Maarja või rohked inglid, või hoopis midagi muud, suuremat, mingid meile tundmatud taevased väed või jumalaarm, aga ime oli sündinud. Nii tuntaksegi nüüd Mosta suurt kuppelkirikut kirikuna, kus on pomm.


Minu fotod, mai 2010, Mosta, Malta.

No comments:

Post a Comment