9.6.10

Malta ingleid 5. - Karmeliitide juures


Umbes 12. sajandil asusid ristisõdijad ja palverändurid elama pühal maal Karmeli mäel Eelija kaevu lähedal asunud võlvkoobastiku juurde. Nad valisid oma erakuelu eeskujuks Vana Testamendi prohvet Eelija. Hiljem moodustasid nad pühale Neitsi Maarjale pühendatud karmeliitide ordu ehk Õndsaima Karmeli Mäe Neitsi Maarja Vendade ordu. Karmeliitide meesharu tegutseb tänapäeval hingehoiu alal, kuid tehakse ka teadustööd, näiteks kõrgkoolide õppejõududena, ning pühendutakse eriti vaimuliku elu edendamisele.

Alles paavst Nicolaus V asutas 1452. aastal naisteordud. Karmeliitide suurim müstik ja kirjanik on Teresa Avilast (1515 - 1581). 1587. aastal asutas ta omaette kongregatsiooni, mis 1593. aastal lõi põhiordust lõplikult lahku. Tänini eksisteerivad naisordus kaks teineteisest sõltumatut haru: nn Vana observantsi karmeliidid ja Teresa-karmeliidid, kummalgi  oma põhikord ja juhatus.

1238. aastast tulid karmeliidid Euroopasse. Maltale, mille vanast pealinnast Mdinast on pärit need pildid, jõudsid karmeliidid Sitsiiliast 1418. a. Nad asusid elama Rabatisse, 240 aasta pärast aga Mdinasse.Mdinas said nad loa koonduda väikese kiriku ümber, mida tunti nime all "Our Lady of Rocca". 1660. - 1675. aastal ehitasid nad oma kiriku, milles eelmisest on säilinud mõned olulised osad ja mis on praegu Maltal üks tähtsamaid barokkarhitektuuriga kirikuid.

Karmeliitide kirikul Mdinas on olnud oluline roll Malta ajaloos.Nii näiteks tahtsid Prantsuse väed 2. septembril 1798 ära viia ja maha müüa kiriku aarded. Seda pealt näinud Malta lapsed ronisid kellatorni ja hakkasid helistama kirikukelli. Mdina elanikud astusid välja võõrväe ahnuse vastu ja suutsid päästa nii mõnedki väärtuslikud esemed ja kunstiteosed.

Klooster kiriku juures sai alguse 1678. aastal. Kogu see ehituskompleks (Carmelite Priory Museum, Villegaignon St, Mdina, Malta). on väga suure väärtusega ja kauni väljanägemisega. Siin asub praegu lisaks muuseumile ka Malta Karmeliitide Instituut, kus tegeldakse karmeliitide vaimuliku pärandi ja traditsioonidega. Muu hulgas on siin ka suurepärane karmeliitide kirjanduse raamatukogu ja toimuvad kunsti-, kirjanduse- ja muusikaüritused.

Minu fotod,  mai 2010, Malta.

2 comments:

  1. Molto bello e molto interessante. Fai delle fotografie di molta qualità. Palju õnne!

    ReplyDelete
  2. Grazie, Albert, per tuo opinione cortese. Mia macchina fotografica piccola e abbastanza brava :)

    ReplyDelete