21.8.10

Hans Zatzka: inglitega sina peal

"Öötaevas"

Austria kunstnik Hans Zatzka (Johann Franz Čačka, sündis 8. märtsil 1859 Viinis ja suri kas 1945. või 1949. a) jättis maailmale erakordselt lennuka ja rõõmsameelse värviküllase pärandusena oma inglid ja haldjad, kellega ta tundus n-ö sina peal olevat, aga veel palju muudki.

Aastatel 1877 - 1882 õppis Zatzka Viini Kaunite Kunstide Akadeemias, seejärel Itaalias, kust tagasi tuli juba tunnustatud romantilise kunstnikuna. Ta maalis suuri religioosseid ja allegoorilisi teoseid, kaunistas oma piltidega Viini, Mayerlingi, Olmutzi ja Innsbrucki kirikuid, aga oli samavõrra hea ka nn magamistoa kunstnikuna ja postkaartide loojana.

Tema piltidelt hoovas rõõmu ja rahu, neil tantsiskles palju ingleid ja inglikesi, haldjaneide ja -lapsi. Väidetavalt olid Hans Zatzka lemmikmodellideks tema esimene naine, kes suri südamerabandusse 1912. aastal, ja kaks tütart esimesest abielust. Zatzka lemmikmotiivid olid Madonna ja Kristus, kaitseinglid, haldjad, kaunid naised jne, aga ta kujutas ka näiteks stseene Richard Wagneri ooperitest.

Zatzka kõige tuntumaks tööks peetakse tema "Haldjate tantsu", mille ümber on olnud mitmesuguseid autoriõigusevaidlusi. Selle maali repro leiab siit blogist ka  murueide tütarde teema alt, aga panen selle kauni maali siiagi veel korra.

"Haldjate tants"
 Hanz Zatzka postkaardid:
"Tants"
"Madonna"
"Kiri Temale"
"Teritajad"
"Amor"
"Õpetaja"

Hans Zatzka maalid:
"Kevadejumalanna"
"Araabia öö"
"Inglid"
"Veenus kaaskonnaga"

Vaata ka seda värvirõõmsat videot:

4 comments:

  1. Thank you very much for your visit ,meeting you has been a pleasure
    You have a lovely blog and I have enjoined visiting you
    Love

    ReplyDelete
  2. Gracias, Princesa.
    Saludos cordiales desde Estonia.

    ReplyDelete
  3. lapsepõlves armastasin vanu postkaarte, mille vanatädi mulle jättis ... inglikaardid meenutavad seda...

    ReplyDelete
  4. Aitäh, Livia. See blogi saigi alguse mu inglipostkaartide kogu tõttu.

    ReplyDelete