26.8.10

"Russalka" vaated


Mu inglipostkaardikogus on üsna mitu pilti "Russalkast". See Amandus Adamsoni kaunis kuju on väga fotogeeniline. Siinsetel seebikaga tehtud piltidel ei ole "Russalka" küll nii ilus kui kaunimatel ja hästi töödeldud postkaartidel, aga noil ajahetkil selle kuuma suve augustipäeval oli ta just selline.

See kuju meeldib mulle. Ma ei näe temas surmainglit, nagu on kirjutanud Tõnis Vint, vaid elavate lohutajat ja hukkunute õnnistajat. (Tõnis Vint kirjutas omal ajal Tallinna lahe rannikust kui surmakaarest, kus on ainult surmaga seotud monumendid, alates hukkunud vaprate mälestusmärgist Maarjamäe kompleksist ja "Russalkast" kuni "Estonia" monumendi ja Patarei vanglani.)

"Russalka" on Amandus Adamsoni esimene monumentaalskulptuur või plastika linnaruumis. Pjedestaali materjal graniit telliti Soomest, inglikuju "Russalka" ja bareljeefid valati Peterburis Morandi tehases, laternad tehti Tallinnas Wieglandi vabrikus.

Kuju asetati oma kohale 20. juulil 1902, pidulikul avamisel 7. septembril 1902 oli kohal ka kujur ise. Ants Laikmaa kirjutas Russalka avamise puhul Teatajas: “Minu arvates on Tallinn omale mälestusmärgi saanud, mille peale mõni suur-linn kadedusega võib vaadata ja meister Adamson on selle loomisega oma nime äranägemata aegadeni auga Tallinna külge köitnud.”


Russalka on slaavi mütoloogias pigem kalasabaline näkineid, aga ka veekogudes hätta sattunute meelitaja, kaitsja ja hoidja ühtaegu. Tallinna kaunis ingel pole aga kuigi otseselt selle mütoloogilise olendiga seotud, tema on ingel, kes õnnistab laevas nimega "Russalka" hukkunud meremehi. Ta on nukker, nagu oma tööle hiljaks jäänud kaitseingel, aga samas hoiab ta elavate jaoks alal hukkunute mälestust.

Kunstiteadlane Tiina Nurk on kirjutanud: “Monumendi juures on eriti õnnestunud graatsiline inglifiguur, millel vaatamata suurusele on kergust ja hõljuvust. Skulptor käsitleb suurepäraselt ingli õhukest, pehmetes voltides langevat rüüd, mis tagasihoidlikult toob esile kehavormid. Suure tasakaalutunde ja ilusa siluetiga on antud ingli astuv poos ja graatsiline kätehoiak.”

"Russalkast" olen selles blogis ka varem kirjutanud

Minu fotod.

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. A strongest and very intensive statue indeed!
    Best wishes!

    ReplyDelete
  3. Aitäh, Livia, blogikülastuse eest. Kohtumiseni!

    And thank you, riigipiirid!

    ReplyDelete
  4. Pidän kovasti tästä kuva maailmasta.
    Tulen käymään uudeleenkin.

    Tulkaa Tekin katsomaan Teuvon kuvat blokia
    www.ttvehkalahti.blogspot.com

    ja jättäkää kommentti kiitos.

    Teuvo
    Noormarkku
    Suomi

    ReplyDelete
  5. Kiitos, Teuvo, Sun kyläilystä - olet tässä blogissa aina odotettu.

    ReplyDelete