27.1.11

Thessaloniki inglid


Need kaks kuldsel taustal inglit on pärit Thessalonikist  Agia Sophia - Püha Tarkuse - katedraalist. See kirik koos Thessaloniki Püha Dimitriose kirikuga on varakristluse ja ortodoksse kreeka õigeusu tähtsaimad kantsid ja kultuuripärandi olulised hoidjad.

Agia Sophia pühakoda rajati Thessalonikisse 7. sajandil, 1585-1912 asus selles kristlikus kirikus aga hoopiski mošee, mistõttu paljud kristlikud kunstivarad hävisid. Inglid on mälestus varajasest Bütsantsi kunstist.


Alumine ingel (nn Issanda Ingel) on pärit Agios Dimitriose (Püha Dimitriose) kirikust. Märter Dimitrios on Thessaloniki kaitsepühak. Kirik temale püstitati esmakordselt 313. aastal m.a.j ning on sestsaadik üle elanud palju usuvõitlusi, tulekahjusid, maavärinaid ja kes teab, mida kõike veel.

2006. aastal Thessalonikis käies ei jõudnud ma Agia Sophia katedraali, küll aga sai käidud Püha Dimitriose basiilikas.  Ilus hoone, sisemus kuldne, nagu on õigeusu kirikutes tavaks. Käisime kiriku all rooma saunas, kus olevat toimunud Dimitriose hukkamine. Kummalisel kombel oli seal tõepoolest väga tugev saunalõhn ja -tunne. Iidamast-Aadamast pärit laevõlvid. Seal olevat olnud ka algne kirik.

Üleval sattusin rooma saunast väljudes ilusale rikkalikule näitusele ikoonidest ja kiriku kuldsetest varadest, samuti metropoliidi riietest. Oli ka vanade freskodega ruum. Täiesti eriline väljapanek. Oli kummaline, et enamik meie bussirahvast seda väljapanekut nagu ei näinudki ja mõned ütlesid, et nad ei julgenud sinna minna. Minu jaoks oli see kiriku loomulik osa. Palju ingleid.
Postkaardid minu kogust/Postcards from my collection.

No comments:

Post a Comment