12.4.11

Pöial-Liisi


Minu lapsepõlve kaunimad raamatud olid Siima Škopi illustratsioonidega. "Lumivalgeke" ja "Pöial-Liisi" võitsid tema piltide kaudu mu südame. Ilusamaid pilte nendele muinasjuttudele ei tea ma maailmas ka praegu, väga palju aastaid hiljem.


Kevadel tuleb alati meelde Pöial-Liisi pääsukene, kes peaks kohe varsti kaugetelt maadelt saabuma.


Olen veidi mures, sest meie majale ehitatakse talv läbi katust ja ma ei tea, kas pääsukestel siin veel pesakohtadeks võimalusi on. Muidu on nad olnud siin elama harjunud, aga kuidas tänavu... Ei tea. Kurb oleks, kui nad enam me maja kohal ei lendaks, hommikuti ja õhtut kõrgeid kaari tehes.


Haldjarahvastki olen alati kujutlenud niisugusena nagu Siima Škopi piltidel. Ja kevadel algab nendegi lend. Täis unistusi, rõõmu, vallatust ja helgust.


Siinsed pildid on pärit Eesti Rahvusraamatukogu illustratsioonikogust. Eestlastele on need Siima Škopi illustratsioonid hästi tuttavad. Kerge on neid silme ette kujutleda ja tuju teevad need ka ikka heaks. Aga siia panen need mõeldes eelkõige oma blogi rohketele lugejatele teistest riikidest, kelle jaoks need pildid võivad uudiseks olla. Saagu ka nemad osa Eesti suurepärase kunstniku kaunist muinasjutumaailmast.

Siin ka Siima Škopi Lumivalgekesest.

3 comments:

  1. Really pretty !
    I didn´t know those illustrations and I have loved it
    Did you let me a post about them and Siima Skop in my blog?
    Thank you
    Hugs

    ReplyDelete
  2. Princesa: Siima Škop (born 1920) is a well-loved Estonian artist and illustrator of fairy tales. She has illustrated "Snow White", "Thumbelina", "The Scarlet Flower" ("Beauty and the Beast"), "Sleeping Beauty" and other stories for children.
    Some illustrations: http://www.nlib.ee/html/digi/rmt_ill/autorid/skop_s/skop.html

    ReplyDelete
  3. KURB TEADE:
    Eesti raamatukunstnik ja plakatist Siima Škop sündis 18. juunil 1920. aastal Tartus. Ta lõpetas aastal 1938 Tallinna Juudi Eraühisgümnaasiumi.
    Aastatel 1938–1940 õppis ta juuksuriametit, kuid aastatel 1940–1941 jätkas haridusteed Jaan Koorti nimelises Riigi Rakenduskunsti Koolis. 1941. aastal evakueerus ta Nõukogude tagalasse, ta elas ja töötas Uljanovskis ning Usbekistanis, Fergana oblastis.
    Siima Škop lõpetas 1948. aastal Tallinna Riikliku Tarbekunsti Instituudi graafikuna.
    Ta oli aastatel 1951– 1953 Kunstifondi graafika eksperimentaalateljee juhataja, aastatel 1965–1972 oli ta kirjastuse Valgus kunstilise toimetuse juhataja, hiljem vabakunstnik.
    Siima Škop on illustreerinud lasteraamatuid, peamiselt muinasjutte ja maailmaklassikat. Tema tuntumad raamatud on «Pöial-Liisi» (1956), "Lumivalgeke" «Väike Mukk» (1959), «Une-Mari, Päris-Mati ja Tups» (1979), «Hõbeuisud» (1986).
    Siima Škop suri 11. veebruaril 2016 95-aastasena.

    ReplyDelete