27.8.11

Svjatoslav Voinov - igaveseks noor

Svjatoslav Voinov (1890 - 1920) on üks neist kunstnikest, keda KUMUs pakkus avastamiseks tänavusuvine Vene avangardi näitus. Sellest kunstnikust ei teata palju, isegi tema surmaaeg pole täpselt teada. Tõenäoliselt suri ta Solovetsi saartele endisesse õigeusu kloostrisse bolševike poolt rajatud koonduslaagris, nn Gulagi I laagris. Praegu on tema looming taas elustumas ja maailmas suurt populaarsust saavutamas.

Meid köitis Vene avangardistide näitusel eriti tema "Püha õhtusöömaaeg", mis tänapäevasele vaatajale on omamoodi kõnekas, sest selles on sügavalt religioossed tunded justkui põimunud põneva ulmega. Samas oli ka tema "Päästja pea", vaatajat oma tungiva pilguga lausa hüpnotiseeriv Jeesus.

"Päästja pea"
1919. a
Riiklik Vene Muuseum, Peterburi

"Püha õhtusöömaaeg"
1918. a
Riiklik Vene Muuseum, Peterburi

Internetis pole selle avangardikunstniku kohta kuigi palju andmeid. Küllap nooruse ja traagilise saatuse pärast. Mõned tööd leidsin veel, kui otsisin, kas ka mu nn ingliblogisse temalt mõni pilt oleks. Üks oli - "Maarja kuulutus". Ja väga ilusa loodusmaalina on siin ka tema "Vaade Feroponti kloostrile".

"Maarja kuulutus"
1916. a
Riiklik Vene Muuseum, Peterburi

"Vaade Feroponti kloostrile"
1918. a
Erakogus (?)

No comments:

Post a Comment