17.11.11

Melanhoolia


Albrecht Dürer (1471 – 1528) oli saksa maalikunstnik ja graafik, renessanssikunsti suurmeister. Tema loomingu tähtsaimaks osaks on graafika. Tema tööd on peened ja rohkete detailidega. Enamasti väljendas ta neis vastandlikkust, hea ja kurja, valguse ja pimeduse, mõistuse ja mõistmatuse võitlust. "Melanhoolia" (1514) on üks Johannese ilmutusraamatust inspireeritud vaselõigetest, mille kohta on ka arvatud, et kunstnik on selles teoses kujutanud omaenda süngusesse ja melanhooliasse kalduvat loomust.
"Isegi Albrecht Dürer arvas, et on võimalik joonistada või maalida inimest, "kelle silmadest vaatab välja Saturnus või Venus". Tegelikult rajanebki "saturnilisel meelelaadil" üks tema kuulsamaid, kuid ühtlasi ka iseäralikumaid ja ängistavamaid vasegravüüre - "Melencolia I". See teos valmis 1514. aastal ning sama aastaarvu näeme pildil oleva arvutabeli alumises reas. Tabel kujutab endast "maagilist ruutu", mille arvud annavad nii horisontaalselt kui vertikaalselt kui ka diagonaalselt liidetuna alati summa 34. Peale selle kajastub tabelis Düreri ema surmapäev 17.5.1514 (10+7 või 11+6 näitab päeva, 3+2 kuud, 15 ja 14 aastat). Ühtlasi paistis raskemeelsuse planeet Saturn 1514. aasta maikuus kogu öö vältel lõunataevas.

Gravüüri pealkirjas olevat märki I on tõlgendatud kui käskivat kõneviisi ladina keele sõnast
ire (minema), nii et "Melencolia I" tõlge oleks sel puhul "Tagane, kurvameelsus!". Tõenäolisemalt aga viitab I melanhooliale kui esimesele neljast temperamendist, mis arvati olevat seotud inimkeha nelja humor'i ehk põhivedelikuga. /.../ ... külm ja kuiv must sapp, melanhoolia allikas ja tundemärk, kuulub niisama tumedale, raskele, kuivale ja külmale Saturnile /.../.

Pealkiri "Melencolia I" paikneb transparendil, mida kannab läbi õhu nahkhiir, astroloogide arvates Saturniga suguluses olev loom. Tema all laiub lage veepind, mida samuti seostati Saturniga - omistati ju sellele planeedile laastavaid vihmavalinguid ja üleujutusi. Salapärasena kummub vikerkaar kahkjasse valgusse mattunud taevalaotuse kohal. Seda valgust heidab komeet - õnnetusetäht, mis arvati samuti põhjustavat "veehädasid". Mullaga seotud hingekalduvused, sisemine vastupanu ja kahanemisjõud, melanhoolia, millega iseloomustatakse /.../ Saturni mõju, ilmnevad Düreri pildi peaaegu kõigis üksikasjades. Kõik inimese mõistuse ja usinusega loodu seisab siin kasutamata ning vedeleb läbisegi: höövel, saag ja tangid, redel ja veskikivi, geomeetrilised kehad ja muu. Need laialipillatud esemed - esmajoones ehitusmeistri, kiviraiduri ja puusepa tööriistad - sümboliseerivad Saturniga seotud ja seega melanhoolikuile määratud elukutseid.

Keset seda segadust istub Melanhoolia ise, keda kehastab liikumatult ja mõtlikult ebamäärasesse kaugusse vaatav ilus tiivuline naine. Vaimutiibadel võiks ta uljalt lendu tõusta. Tema hinnaline rõivastus ja täis rahapung annavad tunnistust rikkusest, pead ümbritsev pärg näitab lugupeetust ja austust, võtmekimp võimu, mis avab kõik uksed. Seda kõike pakub Saturn oma soosikuile, kuid Melanhoolia ei suuda sellest hoolimata end virgutada loovalt, kujundavalt ja korrastavalt tegutsema ega kindlameelselt ja uutmoodi toimima.  /.../

Lahja koer on vajunud tinaraskesse unne; koeri peeti Düreri ajal melanhoolseteks olenditeks. Kas personifitseeritud Melanhoolia mõtleb viimsele elutunnile, mida meenutavad liiva- ja surmakell? Kas ta arvab, et kogu inimlik vaevanägemine ja olemasolu üldse on mõttetu ja eesmärgitu ning kujutab endast tarbetut mängu? Naise kõrval mängiv laps
ja seinal rippuv arvuruut peavad nähtavasti melanhooliale vastukaalu moodustama. Arvuruut on olemuselt ju mensula Jovis, Jupiteri-tabel, millega taheti kuningliku planeedi tervistavat ja õnne toovat jõudu aheldada."
Rudolf Drössler "Kui tähed olid jumalad", 1978, e. k 1983, tlk Ralf Toming.

Veel matemaatikas andeka Düreri maagilisest ruudust, mille alumisse ritta on kirjutanud gravüüri loomise aasta 1514: praegu kutsuvad matemaatikud ja tehnikateadlased seda tüüpi maagilist ruutu neljanda järgu maagiliseks ruuduks ja sellest arvatakse kasu olevat automaatikas. Täpsemalt vaata maagiliste ruutude kohta siit.
Mark (Mongoolia, 1970-ndad/?/) minu kogust / From my collection.

No comments:

Post a Comment