1.1.12

Ennustaja

Mihhail Vrubel (1856 - 1910)
"Ennustaja" (1895)
Tretjakovi Galerii. Moskva.

Head uut aastat!

Postkaart minu kogust (Vene, 1974) / Postcard from my collection.

4 comments:

  1. Ilus pilt! Paneb mõtlema, mida see naine mõelda võis. :)

    ReplyDelete
  2. Selle maali kohta on Dora Kogani väga heas raamatus "Mihhail Vrubel" (e. k 1986) kirjutatud, et kuigi kaardimoor näib pärinevat lõunast, oli ta tegelikult hoopis siberlanna, pärit Vrubelile n-ö pühast paikkonnast. Tsitaate:

    "Portree on maalitud temperamentselt ning lausa palavikulisel õhinal... ruttu, mõne seansiga. esmalt maaliti arvatavasti naise nägu, paakunud huuli, äraoleva ja looritatud pilguga tumedaid silmi, suurrätti õlgadel ja käed lõdvalt rippu. Ent näib, et kaardimooriga üheaegselt ilmus lõuendile ka taust - idamaine vaip.... Selle portree maalis Vrubel teisiti kui varem. Ta jättis palju lõpuni ütlemata... Maalimistehnika loob meeleolu, sümboliseerib seda, mida naine oma tumedate silmaade äraoleva selgeltnägijapilguga näeb - tema hingemaailma. Sellel portreel näib naisefiguur püüdvat hajuda, muusikastiihias lahustuda. Meenub ütlus, mida Vrubel toona väsimatult kordas: "Ornament ja arhitektuur - see on meie muusika."... Naine aimab saladust, mis peitub tema ümbruses, hõljub õhus, on varjul ornamendis, märkide kabalistikas, ning ta ise on selle saladuse võrdkuju..."

    Raamatus on veidike juttu ka pildi modelli võimalikust armusuhtest kunstnikuga. Maali nimeks on eestikeelses tõlkes pandud "Kaardimoor" (v. k "gadalka").

    Lela, aitäh kommentaari eest. Kui Sulle Vrubeli maalid meeldivad (siin blogis on ka tema "Deemon", mille leiab otsinguga), siis soovitan seda raamatut lugeda.

    ReplyDelete
  3. Ohh aitäh, et viitsisid seletada!! Väga huvitav.

    Võib-olla loengi, kui viitsimist on ja teose üles leian!

    Näen, et see blogipidamine on sinu jaoks suur kirg ja väga huvitav on lugeda. Postita ikka! :)

    Kõike head alanud uueks aastaks!

    Südamlike tervitustega
    Lela

    ReplyDelete