6.4.12

"Kas peab siis Kristus igal ajastul uuesti kannatama ja hukkuma?"

Giotto
"Ristilöömine"
San Francesco d'Assisi kirik

"Oma draamale* on Shaw kirjutanud epiloogi, mille tegevustik toimub Rouen'is 25 aastat pärast Orleans'i neitsi märtrisurma.
Üks vana Rouen'i vaimulik meenutab oma piiskopile Jeani tulesurma ja ütleb, et sellel surmal oli ta hingele ainulaadne, päästev mõju.
Piiskop küsib temalt, et kas Kristuse rist ei ole küllaldane. Vana vaimulik seletab siis, et me mõistame Kristust ja tema vereohvrit reaalselt siis, kui selle tõeline mõte meile teatavate elamuste kaudu on lähedale toodud.
Selle peale laseb suur inglise kirjanik piiskopil ütelda midagi, mis küsimusena jääb kostma läbi aegade ja inimsüdamete: "Kas peab siis Kristus igal ajastul uuesti kannatama ja hukkuma?""
Rudolf Kiviranna jutlusest "Meie kuulutame ristilöödud Kristust! Suurreede", kogumikust "Jumal on meie abi. Sada jutlust", Toronto 1981. 
* George Bernard Shaw draama Jean d'Arcist.


Giotto di Bondone (1267 - 1337), üldtuntud lihtsalt Giotto nime all, oli Itaalia maalikunstnik ja arhitekt. Oli koos Cimabuega esimesi Firenze koolkonna kunstnikke; itaalia renessansi teerajaja. Rohkesti tema freskosid on San Francesco kirikus Assisis.

Postkaart (Itaalia, 2004) minu kogust / Postcard from my collection.

No comments:

Post a Comment