14.5.12

Püha Rosa - Roos Limast

"Püha Rosa" (Santa Rosa de Lima)
Tundmatu kunstnik, 17. saj.
San Cebrián de Campos'e kirik
Palencia, Castilla y León.

Selle kauni maali nimitegelased pole Neitsi Maarja ja laps, vaid naine, kes ulatab neile oma sülle kogutud roose - Püha Rosa, kes oli esimene Ameerika mandril sündinud katoliiklik pühak.

Püha Rosa Limast (Isabella de Florès , 1581 - 1617)) sündis 11-lapselises Hispaania päritolu perekonnas Limas Peruus, kus teda hakati juba lapsepõlves Rosaks (roosiks) kutsuma. Pärimus räägib, et Isabella ristimise ajal nägi tema ema lapse näol roosi.

Juba väga noorena näitas Isabella erilist püüdlemist vooruste poole. Tema vaimulik eeskuju oli püha Katariina Sienast. Sageli palvetas ta „Mu Jumal, suurenda mu kannatusi, kuid eelkõige minu armastust“, soovides olla kaaskannataja Kristuse kannatustes. Ligimesearmastusest hoolitses ta  haigete ja vaeste eest.

Vanadest meenutustest on teada, et Jumalaema ilmus korduvalt pühale Rosale, et teda lohutada ja julgustada.
Enamiku aja tundis pühak, justkui oleks ta Jumalast maha jäetud – mis tegelikult olevat olnud talle Jumalalt saadetud proovikivi ja sisemise kasvatamise vahend. Sageli kestis see mahajäetuse tunne pikki aastaid.


Pärast neid aastaid aga ilmus talle sageli Jeesuslaps, Maarja ja Rosa enda kaitseingel. Rosale sai tavaks hommikul vara minna aasale ja korjata sealt lilli, põimida need kokku ja osutada nendega oma austust ja tänu Jumalale.

Roos Limast kuulutati pühakuks 1671. a., teda kutsutakse ka "Lõuna-Ameerika pühaduse esimeseks õieks“.

Olen siinse teksti kirjutamisel kasutanud teavet järgmistelt veebilehtedelt:
Kirikuaasta: 30. august – püha Rosa Limast
Rose of Lima
St. Rose of Lima

Postkaart (Hispaania, u 1990ndad) minu kogust. / Postcard from my collection.
Gracias, Albert.

No comments:

Post a Comment