8.2.13

Jean Effeli vaimukas maailm


1908. aasta 12. veebruaril sündis Prantsusmaal kunstnik ja karikaturist Jean Effel (François Lejeune; surn 1982), kes ise pidas end pigem ajakirjanikuks. Tema kunstnikunimi on ta pärisnime esitähtedest F. L. Hästi oli tuntud tema sõjavastane looming. Selle postituse avapildiks on Jean Effeli koomiks Hollandi ajalehest De Volkskrant (26. jaan 1950).
 
Aga kõige suurema menu tõid talle tema humoorikad pildisarjad maailma ja inimese loomisest.



Eestis näiteks said väga populaarseks Jean Effeli pildiraamatud (tänapäeva mõistes koomiksid) "Maailma ja inimese loomine" (eesti k 1961); "Aadam õpib maailma tundma" (eesti k 1962), "Ajakaja. Siit-sealt. Taimede loomine ja teisi seeriaid" (eesti k 1964) ning "Aadama ja Eeva armastus" (eesti k 1975). Neis olid tegelasteks muhe Vanajumal, kes kolme inglikese abiga hakkas maailma looma, saatan, kes Aadama ja Eeva kurjale ahvatles, Eedeni aia asukad ja terve maailm oma põnevuses.

Paar neist raamatutest olid ka mu kodukogus, aga vist pole neid enam alles. Nende vaatamislust on meeles senini. Siinsed pildid nende raamatute erinevatest väljaannetest maailmas on pärit internetist. Valisin välja mõned episoodid, kus ka inglikesed tegevad olid.









/Jean Effeli karikatuure on internetis väga palju, seetõttu ei hakka ma siia täpseid viiteid panema./

No comments:

Post a Comment