26.7.13

Kuidas John Kennedy sai ingliks Vatikanis


22. juunil 1962 kirjutasid paljud USA ajalehed (näiteks The Washington Post ja Times Herald) sellest, et 23 aastat varem oli skulptor Irene (Irena) Wiley kujutanud USA presidenti John Kennedyt inglina Vatikani jaoks tehtud altari puupaneelil. Teema oli aktuaalne seoses Irena Wiley raamatu "Around the World in 20 years" ilmumisega 1962. a augustis ja äratas USAs suurt huvi.

Mingil määral on John Kennedy "ingliks sattumine" seotud ka Eestiga. Nimelt oli Irena Wiley abikaasa John Cooper Wiley 1939. a USA suursaadik Eestis ja Lätis. Koos abikaasaga elas ta nii Riias kui ka Tallinnas.

Tänavu ilmus Poola-Ameerika kunstniku Irena Wiley "Kahekümne aastaga ümber maailma" ka eesti keeles ja lõik tulevase presidendi ingliks saamisest on selleski:

"Enne Euroopa plahvatamist oli meie Läti ja Eesti kaksikteenistuskoht mulle kui kunstnikule ideaalne. Seltskondlikke kohustusi oli suhteliselt vähe. Diplomaatiline korpus oli väike ja sugugi mitte igav. Mõlema maa elu edenes tasa ja targu. Kuna kõik läks nii ladusalt, jäi mulle palju aega modelleerimiseks. Nõnda sattus president John Kennedy inglina Vatikani.

Toona nooruke Jack käis meil Riias külas sel ajal, kui ma Lisieux’ püha Thèrése’i, oma lemmikpühaku altari kallal töötasin. Altar koosnes pühaku elu kujutavatest väikestest paneelidest. Ühel neist kummardub ingel Thèrése’i kohale sellal, kui too kirjutab raamatut, mis tegi ta armastatuks isegi mittekatoliiklaste seas. Mul oli inglile modelli vaja ja Jack oma lokkis pea ja nooruslikult helge ilmega oli sõna otseses mõttes taeva kingitus. Ta poseeris mulle kannatlikult ja sai tasuks au olla ainuke Ameerika president, kelle portree on Vatikanis, kus altar praegu asub."
(Riina Jesmini tõlge, kirjastus Varrak.)

John Kennedy oli tollal umbes 22-aastane.

Pilt Irena Baruch Wiley leheküljelt internetis / Wiley Family Photographs.

No comments:

Post a Comment