10.9.13

"Võit"

August Jansen
"Võit" (1937)

August Jansen
"Põllumajandus ja tööstus" (1937)

"Valge saal vajas värskendust, sest viimati toimus seal remont 1980-ndatel aastatel. Riigikogu vajab esindussaali ning koostöös kunstiajaloolastega soovisime saalile anda ajastutruu ilme," ütles Riigikogu Kantselei direktor Maria Alajõe. Ajalooliselt on see saal olnud lossi peasaal ja ballisaal, kuid 1935. aastal muudeti see valitsuskabinetiks.

Uuendusena on Valges saalis üles pandud August Janseni kaks originaalmaali uksepealsetesse kaarniššidesse. 1937. aastal toimus kaarniššide täitmiseks konkurss, mille võitis Eesti kunsti klassik ja Peterburi maalikooli esindav Jansen. Puuduvad andmed, et need kaks maali oleks kunagi üles seatud. Maalid "Võit" ning "Põllumajandus ja tööstus", mis seni olid Eesti Kunstimuuseumi kogus, esindavad 1930-ndate aastate riiklikku esinduskunsti.

"Eesti on vabaks saanud  riigiks olemise krambist ja võib minevikku tagasi vaadata eneseirooniaga. Tegu on kunstiajaloolise eksperimendiga, kuidas me vaatame 2013. aasta pilguga teostele, mida vaikival ajastul ei juletud üles panna," ütles Muinsuskaitse eritingimuste koostaja, Kunstiakadeemia professor akadeemik Mart Kalm.

Maalidepoolse otsaseina taustal on nüüd Eesti lipud. Vapp võeti maha, kuna etiketi kohaselt seda ei eksponeerita koos lippudega.

Saali teisel pool on nüüd suur peegelsein. 1930-ndatel oli seal raamatukapp ja kamin koos peegliga, kuid kahjuks ei ole need originaalkujul säilinud.

Lühtrid on endiselt 1935. aastal Belgiast tellitud tšehhi kristallist, aga need puhastati ning muudeti valguse tugevust reguleeritavateks, et saada hämarat küünlavalguse efekti. Vana istungilaud viidi Eesti Ajaloomuuseumi ning vaip Eesti Rahva Muuseumi.

Saali renoveerimisel on lähtutud Muinsuskaitseameti ja Kultuuriväärtuste Ameti nõuetest hoida saali nn Pätsu-aegset stiili.
/Riigikogu pressiteenistuse pressiteatest "Toompea lossi renoveeritud Valge saal on külalistele avatud", 10.  sept 2013./

No comments:

Post a Comment