19.10.13

"Püüa olla Ise, sellest piisab täiesti"

Claude Lorrain
"Tobias ja ingel"
(u 1866)
Louvre.

"Küsi lillelt põllul „Kas sa tunned ennast kasulikuna? Sa ei tee ju midagi erilist, vaid õitsed aina uuesti ja uuesti ja ikka ühtemoodi“.
Ja lill vastab sulle: „Ma olen ilus. See on minu põhjus elamiseks“.
Küsi jõe käest: „Kas sa tunned ennast vajalikuna? Kõik mis sa teed, on vaid voolamine samas suunas?“
Ja jõgi vastab sulle: „Ma ei proovi olla kasulik. Ma proovin olla jõgi".

Miski siin maailmas ei ole kasutu Jumala silmis. Ei leheke, mis langeb puult, juuksekarv sinu peas, isegi surnud putukal on koht tervikus. Kõigel on põhjus eksisteerimiseks.
Isegi sina, inimene, küsid seda küsimust. „Ma olen kasutu“ on sinu vastus endale.
Varsti see küsimus mürgitab su ja sa sured, kuigi oled veel elus, kõnnid, sööd, magad ja püüad lõbutseda.
Ära püüa olla kasulik. Püüa olla Ise, sellest piisab täiesti."
/Paulo Coelho "Palverännak: Maagi päevik"/

 Detail maalilt "Tobias ja ingel"

Claude Lorrain (u 1600-1682) oli prantsuse maalikunstnik, kelle maastikupildid on erakordselt ilusad ja avarad. Sageli ilmestab neid mõni seik piibliainelistest, ajaloolistest, mütoloogilistest või muudest sündmustest, kuid enamasti on pildil peamine kaunis maastik. Inimesed oma kaduvuses on vaid tillukesed sekeldajad Lorrain' maastikes, mis tunduvad igavestena ja on omamoodi täiuslikud.

Postkaart (Prantsuse, 2004) minu kogust. / Postcard from my collection.

2 comments:

  1. Minule ka meeldib ka see ütlemine- Ole ise - Ära karda olla see, kes sa oled -
    Tänapäeval ju paljud noored tahavad olla tehis- tehislokid , tehisripsmed , tehisnahk.....ei julge tulla uksest välja, kui pole paks meigikiht peale krohvitud . paljud ei julge oma arvamust avaldada, paljud teevad oma laste eest ära väga palju sellist, millega saaksid ka täiskavanud lapsed ise hakkama. ehk loodavad nii olla kasulikud oma lastele? Olen kuulnud seda lauset küll : "Oh, mind pole kellegile vaja " Kui nad ainult oskaksid olla ISE , siis kaoks see küsi´mus ehk ära ?

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Nataly, kommentaari eest. Minu meelest on iseolemises kõige tähtsam julgus ennast teostada, oma unistusi ellu viia. Aga jah, eks see hakkab peale julgusest erineda massist, mis sageli on inimese teel kõige suurem takistus.

    ReplyDelete