28.2.14

"Tahan läbida ajaliku, et kujutada igavikulist..."

"Kaarik inglitega"

Otsides mõne eelmise blogipostituse jaoks Ukraina ingleid, sattusin internetis huvitavale kunstnikule, kes peaasjalikult just ingleid ja nendega seostuvat maalibki ning keda võivad omaks nimetada nii Venemaa, Ukraina kui ka USA.

Aleksander Anufrijev (Alexander Anufriev, 1940) sündis Moskvas ja õppis seal andekate laste kunstikoolis. Pärast seda õppis ta kõrgemas kunstikoolis Odessas ning tegutses selles linnas hulk aastaid n-ö underground'i kunstnikuna, keda ametlikult Nõukogude Liidus ei tunnustatud, sest tema kunsti spirituaalne vaimsus ja elulaad ei sobinud kokku nõukoguliku mentaliteediga. 1981. aastast elab ja tegutseb ta USA-s ja tema koduks on praegu Blue Ridge Mountains Kesk-Virginias.

"Ingel pilvedes" (2003)

Oma loomingu kohta on Anufrijev öelnud:  
"Maalides seisan taeva ja maa vahel, püüdes muuta nähtamatut nähtavaks. Ma tahan väljendada ühtsust.Mõned nimetavad müstitsismiks ideed sellest, et meis kõigis on jumalik alge. Mina mõtlen aga, et see ühtsus taevaliku algega väljendub kõige sagedamini ilus: nii otsin ma alati ilu. Ma tahan jõuda selle taha, mis on olemas täna, tahan läbida ajaliku, et kujutada igavikulist."

"Tanja Valguses" (1996)

Oma loomingu mõjutajatena nimetab Anufrijev Piero della Francescat (1415-1492), Fra Angelicot (1395-1455) ja Bütsantsi ikoone.

"Punane viiul" (2004)

"Muusikud" (2004)

"Trio" (2004)

Siinne väike pildivalik on pärit internetist, kus kunstniku nime guugeldades võib veel palju tema inglimaale leida, näiteks siin.

No comments:

Post a Comment