15.4.14

Kui ingel tuleb saatust kuulutama


Täna on Leonardo da Vinci sünniaastapäev.

15. aprillist 1452 kuni 2. maini 1519 elanud suurmehe kohta ei pea pikalt kirjutama, sest midagi temast ja tema mitmekülgsest loomingust teavad kõik.

Seepärast piirdun Leonardo da Vinci ühe kõige kuulsama ingliga - detailiga tema maalilt "Maarja kuulutus" (1475-1480). Maal asub Uffizi kunstimuuseumis Firenzes.

"Eelkõige on siin suur pilt "Kuulutus", mis algselt ehtis San Barteleomeo de Montevioliveto kloostrit. Noormees otsustas siin kujutada hetke, mil Neitsi Maarja on pühast vaimust eostatud. Ingel tuleb talle tema saatust kuulutama. /- - -/

Ja korraga on ta märganud inglit, ainult mõne sammu kaugusel enda ees põlvitamas. Kahe püstiaetud sõrmega vihjab ingel sõnumile, mida ta toob. Sellest hetkest peale kannab Maarja oma südame all Jeesust, Lunastajat. /- - -/


Ingli tiivad oli Leonardo tõetruult kopeerinud looduses elavatelt lindudelt. Kahjuks olid need liiga lühikesed kanooniliste eeskirjade järgi, mis määrasid täpselt kindlaks, kui pikad peavad ingli tiivad olema. Ja nõnda siis keegi taidleja on hiljem tiibade pikkust kahekordistanud pruuni plätserdusega, vedanud selle üle küpresside ja taeva.


Ent sellest hoolimata kiirgab sellest pildist suurt võlu."

/František Jílek "Mees Vincist", tõlkinud Leo Metsar, Kirjastus Kunst 1988./

Postkaart (Itaalia, 2002?) minu kogust. / Postcard from my collection.


Vaata veel: Verocchio ja Leonardo da Vinci.

No comments:

Post a Comment