6.5.14

Muutes meelelaadi, võid saada õnnelikuks


Eile ja täna (5.-6. mail 2014) andis Tema Pühadus dalai-laama esmakordselt ajaloos budistlikke õpetusi Baltikumis. Ta lähtus mahajaana budismi tüvitekstist "Südasuutra" ja tiibeti munga, joogi ja filosoofi Gyalsey Thogmey Zangpo (1285-1369) kirja pandud 37 bodhisattva käitumisviisist. Õpetusetunde Riias, Kipsala messikeskuses sai jälgida otseülekandena internetis nii inglise, vene, läti kui ka eesti keeles.


"Enamus kriise tänapäeva maailmas on eelmise sajandi lahendamata ja hooletusse jäetud asjad. On üsna raske jääda rahulikuks ja arendada endas vägivallatust. Vägivald võib anda hetkerahulduse, aga põhjuslikkuse seadusest tulenevalt tekitab lõppkokkuvõttes vägivalda aina juurde. /.../
20. sajand oli vägivalla sajand, mil sõdades hukkus 200 miljonit inimest. Mis on selle mõte? Käesolev sajand peaks aga olema dialoogi sajand. Konfliktid tuleks lahendada läbirääkimiste teel, sest vägivald on aegunud ja iganenud nähtus. "
/Dalai-laama, Riias 5. mail 2014./


Siinsed pildid on tehtud otseülekandest arvutiekraanilt.

"... kuna virgujatel pole midagi omandada, toetuvad nad sügavale ületavale mõistmisele ja püsivad sügavas ületavas mõistmises. Kuna nende meel pole varjutatud, pole neis hirmu. Nad on täielikult ületanud valevaated ja saavutanud eesmärgi - kannatuse ületanud. Kõik kolme aja virgunud toetuvad sügavale ületavale mõistmisele ja on nõnda täielikult jõudnud ülima tõelise ja täieliku virgumiseni: virgunu seisundini."
/Südasuutrast./

Tõlked tiibeti keelest:
Südasuutra.
Bodhisattva 37 käitumisviisi (Võitjapoegade 37 harjutust)

Vaata ka: "Kuni püsib ilmaruum..."

No comments:

Post a Comment