31.8.14

Peaingel linnavapil: Gorlivka

Pole kuigi palju vappe, millel oleks kujutatud kaevureid. Veel haruldasem on kooslus peaingel Miikael koos kaevuriga.

Täna saab 235aastaseks Gorlivka (Horlivka) linn Donetski oblastis Ukrainas. Gorlivka suurvapp on kinnitatud 2000. a ja selle autor on Ukraina teeneline kunstnik Leonid Tolstov:


Gorlivka vapi esialgne kavand (alumisel pildil) oli nn prantsuse kilbil, nagu ka teistel Donetski oblasti linnadel, mis kasutasid oma kilpide kujunduses 19. sajandi Vene impeeriumile tüüpilist kilpi. (Ukraina heraldikaühingu nõudmisel asendati see nn hispaania kilbiga):


Linna sünd oli seotud Kurski-Harkovi-Azovi raudtee rajamisega ja kivisöeleiukohtade kasutuselevõtuga mäeinsener Pjotr Gorlovi poolt. Tema auks saigi Gorlivka oma nime.

Et Gorlivka on kaevurite linn, siis on linna sünnipäeva tähistatud kaevurite päeval, mis on viimasel augusti pühapäeval. Kuidas selle tähistamisega praeguses sõjaolukorras tegelikult lood on, seda ma ei tea.

Eile olevat Gorlivkas olnud suhteliselt rahulik päev, linnas endas ei tulistatud, küll aga kuuldi kaugusest suurtükilaske. Varasemad päevad pole nii rahulikud olnud, hukkunuid on ka tsiviilelanike hulgas. Kasvanud on toiduainete hinnad, aga raha pole.
/Piltide allikas: Wikipedia,/

No comments:

Post a Comment