17.10.14

François Boucher' inglikesed, delfiinid ja jumalanna

"Sulekese" hea sõber Hispaaniast saatis mu inglipostkaartide kogu täienduseks vana pildi, mille ta oli saanud Bourges'i vanaraamatumüüjalt Prantsusmaal. Bukinist oli öelnud, et kaart on pärit 19. sajandi lõpust või 20. sajandi algusest.  /Aitäh, Albert! Muchas gracias!/


Olgu kaardi vanusega, kuidas on - ma ei ole kuigi pädev selle üle otsustama pildinurgas oleva Pariisi trükimärgi järgi -, aga pildil olevate amorite ja delfiini autor on tuntuim prantsuse rokokookunstnik, Louis XV lemmikkunstnik François Boucher (29. september 1703 - 30. mai 1770).

Umbes samasugust motiivi inglikeste ja delfiiniga võib näha ka François Boucher' maalil "Veenuse sünd" (u 1740), mille leidsin internetist.


Varem olid mu postkaardikogus kaks postkaarti François Boucher' ovaalmaalidest "Magav Veenus" ja "Veenuse tualett". Need tõin 2002. a Jacquemart-André muuseumist Pariisis.



Nagu inglikesed nõnda ka armastusejumalanna Veenus olid kunstniku maalide lemmiktegelased. Talle meeldisid ilusad naised, nende kehakuju- ja kurvid, nende lopsakas rõõmsameelsus, kiindumus ehetesse ja värvidesse. Võib-olla kujutas ta Veenusena kogunisti Madame de Pompadour'i ennast, kelle soosik ta õukonnakunstnikuna oli.

Boucher oli tohutult töökas kunstnik. Temast jäid maha maalid ja gravüürid, ta illustreeris Ovidiuse, Boccaccio, Moliere'i loomingut, valmistas dekoratsioone etendustele, kujundas kuninglikes manufaktuurides valmistatavaid kangaid, portselannõusid, lehvikuid jm. Talle olid ühtviisi põnevad nii allegoorilised kui ka mütoloogilised ainevaldkonnad, aga sama edukalt kujutas ta külalaatu ja Pariisi seltskonnaelu, pastoraalseid stseene ja maastikke ning maalis ka suure hulga väga tähtsate isikute portreid.

Vaata ka: François Boucher - lopsakad naised, pontsakad inglikesed.
ja
Francois Boucher' maal "Vulcanus Veenust külastamas" (1732).

1 comment:

  1. Always is a pleasure to collaborate on your beautiful blog "Suleke", Linda!

    Albert

    ReplyDelete