27.10.14

Peaingel oblasti- ja linnavapil: Arhangelski oblast, Arhangelsk

Kui maakoht ja linn kannavad peaingli nime (Arhangel=peaingel), siis justkui ei saagi nende vappidel olla keegi muu kui peaingel. Ja kui juba peaingel, siis ikka see kõige vägevam inglitest - Miikael.

Arhangelski kubermangu vapi kinnitas 5. juulil 1878 tsaar Aleksander II. Vene impeeriumi siseministeeriumi vapikogumikus avaldati see 1880. a.


Arhangelski oblasti vapp on rahvasaadikute oblastikoosolekul kinnitatud 15. juulil 2003. Vapi kirjelduses on täpselt loetletud kõik värvitoonid. Peaingli, pühade vägede eestvedaja Miikaeli rõivaste iga värvivarjund on kindlaks määratud, niisamuti tema relvastus võitluses pimeduse ingliga. Peaingel Miikaeli tuleb sel vapil käsitada kui taevaste vägede juhti, Arhangelski oblasti taevalikku kaitsjat. Pimeduse ingel on pattude ja vaenu süüdlane.


Arhangelski linna praegune vapp on kinnitatud 1989. a. Paljud õigeusklikud ja heraldikaeksperdid pole selle kujundusega rahul, sest leiavad, et ajalooline, 2. oktoobril 1781 tsaari poolt kinnitatud vapp (kõrvaloleval pildil) oli kunstiliselt ilusam, viisakam ja väljapeetum. Vene impeeriumi vapikirjelduses polnud öeldud, kes peainglitest linnavapil lendab, kuid üldiselt on usutud ja arvatud, et ka siin on tegu Miikaeliga.

Nõukogude ajal oli linnavapil peaingli asemel kujutatud laev, mis näitas, et tegu on suure sadamalinnaga. Praegu sümboliseerib vapil lendav peaingel vene vägede jõudu, hea võitu kurja üle, must saatan aga kehastab vastast, kurjust, millest tuleb jagu saada.

Pildid internetist.

No comments:

Post a Comment