19.3.15

Bardo muuseumi mosaiike

Eile, 18. märtsil 2015, sai terrorirünnakus Bardo muuseumile Tunises surma 19 inimest, nende hulgas 17 välisturisti - Poolast, Itaaliast, Saksamaalt ja Hispaaniast.

Neil postkaartidel on mõned mosaiigid Bardo muuseumist, kus käisin 17. mail 2007. Bardo muuseumis on maailma suurim roomaaegsete mosaiikide kogu. Selle ilu ja mõõtmeid on raske kirjeldada - seda peab oma silmaga nägema. Postkaardid on tuhmid ja ei anna seda võluvat iidset kunsti kuigi hästi edasi.

"Kaks kentauri kroonivad Venust"
4. saj eKr.

"Jahijumalanna Diana"

"Ceres" *

"Merejumal Neptun"

"Ulysses" **

* Ceres - vanarooma mütoloogias taimede, teraviljakasvatuse ja põlluharimise jumalanna. Ceres tagas taimede kasvujõu ning oli algselt tihedalt seotud toitva maa Tellusega. Tema nimi on etümoloogiliselt seotud ladina sõnadega creo 'loon' ja cresco 'kasvan'). Teda hakati varakult samastama vanakreeka jumalanna Demeteriga, kelle kultus toodi Rooma Suur-Kreekast 493 eKr. Ceres oli plebeide kaitsejumalus ning rahvatribuunide puutumatuse jumalik garant. Peamine Cerese püha oli Cerealia (19. aprill).

** Ulysses e Ulixes on vanakreeka mütoloogia ja Homerose eepose "Odüsseia" legendaarse kangelase Odysseuse ladinakeelne nimi.

Postkaardid (Tuneesia, 2007) minu kogust. / Postcards (Tunisia, 2007) from my collection.

Vaata ka:
Mõtetega Tuneesias.
Vergilius ja muusad.

No comments:

Post a Comment