18.2.08

Kaitseingel akadeemiku maalilt


Minu teise blogi avapildiks on Saksa õukonnakunstniku ja Müncheni Akadeemia liikme Wilhelm von Kaulbachi (1805 – 1874) maal kaitseinglist. See on jäädvustatud umbes 1930. aastal ilmunud postkaardil mu kogus.

Von Kaulbach oli kuningas Ludwig I õukonnakunstnik ja hiljem ka Friedrich Wilhelm IV lemmik. Kahtlemata oma ajastu tuntuim kunstnik. Illustreeris Goethe ja Schilleri teoseid. Praegu on ta vist suhteliselt unustusehõlmas, igasugustes entsüklopeediates siiski sees.

Rohkem kui see minu meelest väga kaunis ja südamlik kaitseingli-maal on tuntud sama teema sinise ingliga, mida on mitu varianti, üks neist näiteks Ditte ja Giovanni Bandini hiljuti eesti keeles avaldatud "Ingliraamatu" kaanepildil. Samast pildist on veel palju variante punastes ja roosades toonides ingliga, ka teiste värvidega. Kas need on kõik Kaulbachi enda loodud või tema kaitseingli-piltide austajate poolt täiendatud ja mõnevõrra muudetud, seda ma ei tea. Aga sel polegi tähtsust. Tundub, et Kaulbachi kaitseinglile on määratud elada tema muust loomingust laiema ulatusega ja tähendusrikkamat elu tuhandetes südametes.

No comments:

Post a Comment