2.3.08

Üllatus Firenze vaikses kabelis



Üks huvitavamaid muuseume, kuhu ma Itaalias sattunud olen, on Palazzo Medici-Riccardi (ehitatud 1444 - 1460) Firenzes. Tavalistesse turistiprogrammidesse see maja ei kuulu, seal töötab provintsivalitsus (Provincia).

Oli sõna otseses mõttes juhus, et märkasin maja ukse juures "salajaste tubade" näituse kuulutust. Tegemist oli ruumidega, kuhu pääseb ainult pärast provintsivalitsuse tööpäeva lõppu. Vaadata oli seal hästi palju – liiga palju meie napi aja jaoks.

Rohkesti maale Medicitest, mõnel neist valitsejad lausa piibelliku "püha perekonnana" kujutatud. Laboratorio di Lorenzo, kus kunstnike teoseid põhjalikult analüüsitakse. Kümneid Filippo Lippi töid, sealhulgas kuulus madonnamaal.

"Nelja aastaaja saal" suurte firenze vaipadega, mis on tehtud samuti Lippi kavandite põhjal – selles ülipidulikus saalis peab Provincia oma istungeid.

Ilus ja uhke peeglisaal, kus kõikvõimalikke ingleid on üpris omapärasel kombel maalitud otse peegliklaasidele. See saal on ühtlasi ka Luca Giordano galerii.

Õhtupooliku maiuspalaks aga kujunes täiesti kogemata avastatud Cappella dei Magi – renessansiajastu kunstniku Benozzo Gozzoli (1420 – 1497) fantastiliselt rikkalike seinamaalidega hubane mõtlusruum, kus tekkis eriline kirkusetunne. Sinna on hea ennast tagasi kujutleda. Tegelikult tahaksingi kord veel sinna tagasi minna, sest siis, kogemata kombel kohale jõudnuna ei osanud paljusid pilte ja tüüpe tähele pannagi. Nüüd olen kogu kabeli kohta rohkem lugenud ja teaksin vaadata.

Siinsed inglid on samuti Benozzo Gozzolilt tollestsamast suhteliselt väikesest, aga hindamatut elamust pakkuvast kabelist. Tumedam pilt on originaalilähedasem, värvilisem aga niisugune, nagu neid ingleid kõikvõimalikel postkaartidel kujutada tavatsetakse.

No comments:

Post a Comment