28.8.14

Ganeša sünnipäev - Ganeš Tšaturthi


Homme, 29. augustil 2014 tähistavad hindud Šiva poja, elevandipeaga jumala Ganeša (Ganesha) sünnipäeva. Sel puhul korraldatakse tuletseremoonia Ganeš Tšaturthi (Shri Ganesh Chaturthi).

Hindude tarkuse, kirjanduse ja õnne jumalana, õnne ja edu kaitsjana on Ganeša rahvaomaseim hindu jumal ning seepärast ka üks armastatumaid. Tema poole pöördutakse tavaliselt enne igasuguste ettevõtmiste, tseremooniate ja teenistuste algust.

Legendi järgi vormis jumalanna Parvati Ganeša oma higist ja mustusest enne suplemaminekut, et Ganeša valvaks senikaua ega laseks kedagi mööda. Tuli aga Šiva, kes vihastas, kui Ganeša teda Parvati juurde ei lasknud. Karistuseks tappis Šiva Ganeša, lüües tal pea maha.

Parvati ei suutnud seda Šivale andestada, seepärast otsustas Šiva, saades teada, et tegemist on ta enda pojaga, Ganeša ellu äratada, andes talle esimese põhja suunast (mis sümboliseerib tarkust) vastutuleva elusolendi pea. Esimesena tuli vastu elevant.

Elevandipea sümboliseerib elevandijõudu, mis murrab läbi kõikidest takistustest. Väikeste silmadega näeb Ganeša kaugele ja on ettenägelik. Suured kõrvad kuulevad kõike väljendatut ning eraldavad tõelise illusiooni ja jumaliku olemuse. Kui järgijad soovib tema õnnistust, siis Ganeša oma suurte kõrvadega eraldab hea halvast ja annab neile ainult seda, mis on nende vaimseks arenguks vajalik.

Oma võimsa londiga võib ta purustada kõik takistused usklike-järgijate teelt ning neid ka õrnalt õnnistada.

India puraanade (pühakirjade) põhjal on Ganeša aidanud ka jumalaid: Višnu pöördus tema poole enne Bali alistamist, Šiva enne Tripura kolme linna hävitamist, Durga enne Mahišasura hävitamist ja Kamadeva enne, kui ta alistas universumi oma armastuse nooltega.

Ganešal on palju nimesid, näiteks Ganes, Ganpati (gana jumal), Vighneshvara (takistuste jumal), Vighanharta (takistuste eemaldaja), Vinayaka (juhataja), Gajanana (elevandipealine), Lambodar (rippuva kõhuga), Ekdanta (ühevõhaline), Gajadhipati (elevantide jumal) jne.

Legend räägib, et Ganeša ise murdis ühe oma võha, et kirjutada sellega Mahābhārata (vanaindia eepos, maailmakirjanduse mahukamaid luuleteoseid). Üksainus võhk sümboliseerib looja ja loodu üks-olemist ning lõplikku võitu - seisundit, millest ei tulda tagasi

Ganeša suur kõht sümboliseerib rohkust ja õitsengut ning sisaldab kõiki saladusi.

Ganeša sõidab hiire (roti) seljas. Elevant võib purustada kõik vallid ja hiir võib läbi pugeda väiksemaistki aukudest. Hiir sümboliseerib vaenlaste kõigi saladuste hävitamist. Nii mao (uinuva kundalini) kui ka hiire olek Ganeša lähedal õpetab vabastama armukadedust, vaenu ja vihkamist ning elama rahumeelselt ja harmoonias.

Ganešal on kaks naist - Riddhi (õitseng) ja Siddhi (edu). Niisiis, kui kellelgi on Ganeša õnnistus, on tal kohemaid ka edu ja õitseng

2015. aastal on Ganeš Tšaturthi 17. septembril.
(Tekst on koostatud internetimaterjalide põhjal.)

No comments:

Post a Comment