15.7.11

"Sixtuse madonna" ja tema liiga kuulsad inglikesed

"Sixtuse madonna"
1515 — 1519.
Dresdeni galerii, Saksamaa.

Seda postkaarti blogisse pannes ei ole ma põrmugi originaalne, sest internetist võib Raffaello Sanzio "Sixtuse madonna" variante leida küllap vist tuhandeid. Samas on mõnevõrra kummaline, et see siit blogist senini puudunud on. Üks maailmakuulsamaid maale ja küllap vist kõige kuulsamad inglikesed pildi allserval. Aga küllap on senise blogisse mittepanemise põhjuseks just see kuulsus, liiga sagedane nägemine erinevates kontekstides, üleekspluateerimine, nagu võiks öelda.

Nagu Mona Lisat nii ka neid inglikesi on paljudel piltidel naeruvääristada püütud, samas on neist saanud kaubaartikkel, nad on trükitud kõikvõimalikele esemetele, neid joonistavad maailma suuremate turismilinnade tänavakunstnikud, neid vahetatakse väga paljudes kohtades rahaks. Aga maailmas vahetatakse üldse liiga palju väärtusi rahaks.


Vaatame siis seda pilti lihtsalt kui kaunist maali, kui veelkordset ülistust emadusele, ja neid väikeseid inglikesi kui meie kõige paremate mõtete ja lapsemeelsete lootuste kehastust. Kunstikriitikud on arvanud, et Raffaeli loomingus puuduvad salapärane romantika, traagiline paatos ja sisemine rahutus. Võib-olla on neil omamoodi õigus, aga mina näen selles teoses tasakaalu. Just seda tabamatut, harmoonilist tasakaalu, mida inimesed nii sageli endas ja enda jaoks otsivad. ning kui keegi vajab selle juurde veel rohkem salapära ja müstikat, siis võiks ta keskenduda vaatama pildi tausta, taevast, kuhu Raffael on maalinud vaevumärgatavaid inglivaime, kelle salapärased näod muudavad pildi õhkkonna vägagi müstiliseks.

Raffaeli (Raffaello Sanzio ehk Raffaello Santi, 1483 - 1520) "Sixtuse madonna" on teos, mille Julius II tellis Püha Sixtuse kloostri kabeli altarile Piacenzas. Selles kabelis olevat Püha Sixtuse ja Püha Barbara säilmed. Maal on tehtud kunstniku viimastel eluaastatel. Maali "ellujäämist" siis, kui Dresdenit Teise maailmasõja ajal pommitati, on peetud imeks, mille kohta on palju eri versioone.

Neid postkaarte on mul mitu, saadud ja toodud nii Saksamaalt kui Itaaliast. Aga neid antaksegi välja paljudes riikides.
Postkaart minu kogust /Postcard from my collection.

No comments:

Post a Comment