29.1.08

"Mässavate inglite pattulangemine"




Pieter Bruegel vanem (1525 - 1569) "Mässavate inglite pattulangemine" ("The Fall of the Rebel Angels") 1562, Kuninglik Kunsti ja Ajaloo Muuseum, Brüssel.

Ja kes on kõige väärikam ja vapram sellel pildil? Muidugi taevaste vägede juht.

Pieter Bruegel vanem (u. 1525 - 1569) oli 16. sajandi Madalmaade olulisim kunstnik, Brueghelite dünastia esiisa (Pieter Bruegel vanem kaotas oma nimest h-tähe, mille ta pojad ennistasid). Lemmikmotiivistiku järgi kutsutakse teda kunstiajaloos talupoegade Bruegeliks. Kunstihariduse omandas ta Flandrias Antverpenis, alates 1560. aastatest tegutses Brüsselis. Bruegel maalis stseene talupoegade elust, ka religioosseid, mütoloogilisi ja allegoorilisi stseene jm. Tema maalidel võis olla kujutatud sadakond inimest. Eriti tuntud on tema vanasõnade ja rahvakommete ainetel maalitud pildid. Bruegelit on nimetatud ka looduse portreteerijaks – tema aastaaegade seeria 5 säilinud pilti annavad imeliselt edasi looduse seisundit ja antud perioodil tehtavaid maatöid.

Talupoeglikuna, rahvaliikumise juhina mõjub sel pildil ka peaingel Miikael.

Siinkohal on sobiv viidata ka ühele väga mõnusale raamatule: Anatole France "Inglite mäss" sisaldab huvitavat inglite olemuse kohta – hierarhia jm kirikuajalooline läbi iroonia. Päris hea kirjeldus, kuidas inglite mäss Miikaeli juhtimisel "tegelikult" toimus ja kuidas inglid üldse inimkonna ajaloos osalema on hakanud.
Muidugi ei tule seda kõike tõsiselt võtta, nagu juba kirjanik ise on ütelnud, aga infot saab, kui mõtelda.

No comments:

Post a Comment