10.3.08

Fratello Sole, Sorella Luna


Oma tiheda sideme Assisi Franciscusega leidsin 2005. a. Tollaseid muljeid:
"Assisis San Francesco basiilika alumise kiriku krüptis tunglesid Püha Franciscuse haua juures palverändurid, kelle hulgas oli silmatorkavalt palju munki ja nunni. Ka ülemine kirik oli rahvarohke. Pidevalt palus sugereeriv hääl vaikust: “Silenzio… zzzz…” Ülemises kirikus on Giotto (arvatavasti, kuigi autorlus on vaidlusi tekitanud) freskod 13. sajandist. Kirikuaias olid väljas tänapäeva kunstnike tööd teemal, millisena nemad näevad Püha Franciscust, frantsiskaanide ordu asutajat. Hea oli nende keskel jalutada. Ühest vahekäigust jäi meelde pühaku kuju seinaorvas, valged tuvid ümber lendamas.

Käisime ka klarisside (Vaeste Klaarade) kirikus. Püha Chiara oli Franciscuse sõbratar, klarisside ordu asutaja. Selle kiriku sees on väike vana San Francesco palvela, milles kaunis “Maarja kuulutuse” fresko. Üks noortegrupp laulis palvelas Maarjale tänulaulu. Sel oli eriline kõla.

Bussisõidu ajal näitasid giidid Franco Zeffirelli südamlikku filmi “Fratello Sole, Sorella Luna” (vend Päike, õde Kuu), mis käsitleb Püha Franciscuse elu. Bussist kostus hääli, et Franciscus oli pigem hull kui pühak, giid Mare vastas selle peale: “Aga ajalukku läks ta pühakuna.”"

Filmi kõik osad on nähtaval ka YouTube´is.

Laul filmist "Fratello Sole, Sorella Luna", laulab Claudio Baglioni

No comments:

Post a Comment