13.3.08

Unenägude peegeldused

See on Enigma "Reflections of Dreams", maakeeles siis unenägude peegeldused. Unenägude maailm sõltub meie kogemustest, tajudest, aistingutest, meeleolust ja veel tuhandest asjast, aga ei sõltu ka. Unenägudes teiseneb kõik, muundub, väändub, on nagu teistmoodi ajas ja ruumis, mingitel uutel tasanditel. Tuttavad on justkui teistsugused, võõrad sisendavad ebakindlust, sündmused panevad mõtlema, kas oleme neid juba kogenud või on nad alles ees.

Mõned õpivad unenägudest ja unenägudes, teised on lihtsalt pealtvaatajad, kolmandad sekeldavad kõikvõimalikes olukordades. Aga unenäos võib seda kõike ka korraga teha. Võib lennata, kuigi maa peal ollakse hädas raskustungiga; võib surra ja uuesti ellu ärgata; võib armastada neid, kes igapäevaelus sellest midagi ei tea ja ehk ei hooligi; võib reisida paikadesse, mis on olemas või mida ei ole kuskil.

Ärgates võib kaua mõtelda, mida siis õigupoolest nähti ja mida see tähendab. Vastused on kindlasti kuskil olemas. Tundub, et need on vaid vaja üles leida. Aga vastuste otsimisel võib sattuda oletuste ja eksituste puntrasse. Võib-olla on vastused nii lihtsad, et neid otsides ei peakski mõtlema kuskile kaugele ja millestki salapärasest. Aga võib ka olla, et vastused on nii keerukad, et me ei saagi kunagi teada, mida unenägu õigupoolest peegeldas.

Mõni unenägu kordub ja kummitab meid aastaid. Enamasti arvatakse siis, et see on info millestki, mis meid vaevab, millega peame hakkama saama, seda endas ületades. Mõni teine unenägu on nagu oodatud sõber – ta tuleb, rahustab meid, kui oleme äritatud olnud, paitab meid, kui tahaksime, et keegi oleks meile hea.

On siis unenäod vaid peegeldused või on peegeldused unenäod...

No comments:

Post a Comment