30.5.09

Püha Ganges - jumalanna Ganga


Tänavune Gangese jõe festival Maa Ganga Dashara leiab aset 25. maist 2. juunini. See hindude kümnepäevane pidustus on pühendatud Gangese jõe jumalannale.

Ganges on tuntud oma puhastava toime poolest. Ta eemaldavat kümme põhilist pattu (Dashara, ka Dussehra, Dushara jm). Ganga Dashara suurendab inimese loovat intelligentsi, puhastab mõistust, keha, käitumist ja suhteid, aitab täita soove ja suurendada kooskõla Loodusega.

Tuhanded väikesed lambikesed ja küünlad ujuvad Gangesel, väljendades palverändurite palveid ja tänades jumalaid toidu, vee ja peavarju eest. Püha Ganga Aarti (palvus, ka puja) sisaldab lisaks tulukestele jõel ka mantrate sõnumist, kellahelinat ja end vette kasta sooviva rahvamassi suminat.

Väidetavalt kohtub Ganga Dashara ajal Teadmiste Jõgi jumal Šiva Teadmiste Ookeaniga. Ganga Dashara tähistab päeva, mil Himaalaja ja jumalanna Mena tütar jumalanna Ganga laskus maapinnale (Gangavatara) ja sai maailma puhastuseks ja õnnistuseks.
"...Gangese kohal hõljub jumalik hingus, mida ma veel kusagil nii võimsalt tundnud ei ole. Iseäranis hommikul, kui vagad inimesed tuhandete kaupa tema kaldaile kogunevad, kui palved kuldsete lainetena tõusvale päikesele vastu voogavad ja mõte kõige õrnemas meeleilus avaldub, on kogu ümbruskonnas tunda jumalate juuresolekut..."

"Indiat läbivad tihedalt palverännuteed, ta on üle külvatud pühade paikadega. Ikka ja jälle meenutatakse rändureile üha uues seoses, üha uuel ja just seetõttu erutaval kujul Jumala juuresolekut. Ei kusagil aga nii tugevasti kui Gangese ääres."
Hermann von Keyserling tekstist "Filosoofi reisipäevik. India", valimikust "India-reisid", e.k 1991.
Ganga Aarti muusikat:

No comments:

Post a Comment