15.10.09

Hanuman

16. oktoobril tähistavad hindud ahvjumal Hanumani, Rama abilise päeva.
"Ükskord otsustasid Shiva ja Parvati, igavesti seiklusjanulised armastajad, moondada end ahvideks ning nautida armumänge tihedates Himaalaja metsades. Seemnepurske ajal tabas Shiva seeme märki ning Parvati rasestus. Kuna nad olid ahvi vormis, oli täiesti loomulik, et sellisest liidust sündiv laps on ahv. Shiva ei soovinud toimida loodusseaduste vastu ning ta andis Tuulejumal Vayule ülesande võtta ta seeme Parvati üsast ning kanda see emase ahvi Anjana üska, kes just samal ajal palvetas jumalate poole poja saamise sooviga.
Üks teine veidi erinev versioon sellest loost on Shiva Purana’s. See jutustab, et kui Vishnu ükskord maskeeris end taevaseks iluduseks Mohiniks, oli Shiva niivõrd võlutud tema ilust, et ei suutnud teda nähes seemnepurset tagasi hoida. Tuulejumal Vayu kandis ta seemet ning juhtis selle emase ahvi Anjana üsassse. Polnud küsimustki, et Shiva tohutult potentsikast seemnest  kasvab väga harukordne järglane ning et nii erakordses olukorras sigitatud laps on eriline. Ja nii oligi. Tulemusena sündis tohutu rõõmukera, kes polnud keegi muu kui Hanuman, üks armastatumaid ja teenitumaid figuure Indias. Tema sündimisel oli kaks erilist asjaolu. Esimene oli, et erinevalt tavalistest lastest sündis Hanuman niudevööga. See oli varajane märk Hanumani eluaegsest tsölibaadist ning peaaegu askeetlikust eluviisist. Teine märkimisväärne asjaolu oli, et Hanuman sündis koos uhkete kõrvarõngastega..."

"... nähes oma armastatud poega oma kätel haavatuna lebamas, läks Tuulejumal marru. Ta hingas sügavalt sisse ja tõmbas endasse kogu õhu kosmosest. Ta mõtles valjult: ”Las kõik need, kes on haavanud Anjana poega, lämbuvad surnuks.” Nagu arvata, tekkis kosmoses paanika. Ilma õhuta oli elu igal tasandil ohus. Jumalad, mõistes oma eksimust, läksid koos Vayu juurde ning palusid talt andestust. Et lepitust saada, kinkisid nad ahvlapsele järgmised õnnistused ja väed:
a)    Brahma: „Ela sama kaua kui Brahma ise.”
b)    Vishnu: „Ela kogu elu kui suurim jumalale pühendunu.”
c)    Indra: „Mitte ühtegi sorti relv ei haava ega taba Su keha.”
d)    Agni: „Tuli ei mõju Sulle kunagi.”
e)    Kala: „Surm ei tule iial Sulle külla.”
f)    Kõik Devad (jumalad): „Sulle ei leidu kunagi võrdset jõus ega kiiruses.”
Lõpuks kinkis Brahma Hanumanile isegi Vayust ja Garudast suurema väe, ning isegi vägevaimast tuulest suurema kiiruse. Vayu jäi nende andidega rahule ning tagastas õhu kosmosesse. Hanuman läks tagasi oma vanemate juurde.
Üks tingimus siiski oli. Nimelt pidi Hanuman jääma õndsalt teadmatuks oma väekusest, vaid läbi tähendusväärse teo sooritamise avaldab ta mälu talle ta üliinimlike võimete olemasolu..."


"... Hanuman pole mingi tavaline ahv. Asudes teele Sitat otsima, seisis ahvide ja Lanka vahel tohutu ookean. Nad arutlesid, kuidas üle selle suure takistuse pääseda. Keegi soovitas, et Hanuman hüppaks üle mere. Kuid Hanuman oli kahtlev: „Ma ei saa seda teha.” Samal hetkel meenutas keegi Hanumanile temas peituvaid suuri vägesid. Kohe meenus Hanumanile ta jumalik vägi ja ta hüppas edukalt üle ookeani. Ka meile tuleb meenutada meie jumalikku potentsiaali ja võimeid, et suudame tõusta uskumatutesse kõrgustesse, kui vaid usume oma võimesse see korda saata. Hanuman sümboliseerib täiuslikku olemust ja kõrgeimat potentsiaali, mille võime saavutada... "
Rohkem Hanumani loost leiab siit, samast on eespool toodud tsitaadid.

Muu hulgas on Hanuman ka meile joogast tuttavate pranayamade ja päikesetervituse Surya Namaskari looja.


Hanumani nimi illustreerib tema ennastsalgavat iseloomu, koosnedes sõnadest "hanan"- hävitamine ja "man"- mõistus, viidates seega inimesele, kes on ületanud egoismi.

Videomuusikaks on Hanumani Arti:



Aarti Keeje Hanuman Lalaa Ki,
Dushta Dalan Raghunath Kala Ki.
Jake Bal Se Giriwar Kanpe,
Bhoot Pishach Nikat Nahi Jhanke.
Lanka So Cot Samundr Se Khai,
Jat Pawansut Bar Na Lai.
De Bida Raghunath Pathaye,
Lank Prajjawali Siya Sudd Laye.
Jagmag Jyoti Awadpur Raja,
Ghanta Tal Pabhawaj Baja.
Shakti Bann Laga Lakshman Ko,
Laye Sanjeewan Lakshman Jiyaye.
Peth Patal Tori Yam Kare,
Ahiravan Ki Bhuja Ukhare.
Aarti Kejee Jeisee Teisee,
Dhruv Prahalad Vibhisan Jaisee.
Sur Nar Muni Aarti Utare,
Jai Jai Jai Kapiraj Ucharen.
Bain Bhuja Se Asur Sanhare,
Dahini Bhuja Sur Sant Ubare.
Lank Prajjvali Asur Sanhare,
Raja Ram Ke Kaj Sanware.
Anjani Putra Maha Baldayak,
Dev Sant Ke Sada Shayak.
Vidhwans Lank Kiya Raghurayee,
Tulsidas Kapi Aarti Gayee.
Jo Hanuman Ji Ki Aarti Gavee,
Basi Baikunth Bahar Nahi Aavee.

No comments:

Post a Comment