23.4.10

Püha Jüri rooside ja raamatutega

Umbkaudu keskaegne fresko Hispaaniast.

Püha Jüri, kes meilegi on jüripäeva andnud, on paljude maade kaitsepühak. Veelgi enam, 23. aprillil tähistatakse ülemaailmset raamatu ja roosi päeva.

1926. aastal tuli ühele Barcelona  leidlikule raamatukaupmehele romantiline idee: mees kingib naisele roosi ja naine mehele raamatu. Ta otsustas, et selleks päevaks sobib kõige paremini Kataloonia kaitsepühaku Püha Jüri (Sant Jordi) päev. Idee laienes ja 1995. a. kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks. Sellisena sobib see paljudele rahvastele, sest on Miguel Cervantes de Saavedra ja William Shakespeare´i surmapäev ning Halldor Kiljan Laxnessi ja Vladimir Nabokovi sünnipäev. Eestis on üritatud raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgida alates 1998. aastast.

Miks just roosid? Aga sellepärast, et kui Püha Jüri kauni printsessi vabastamiseks lohe (draakoni) võitis, siis kasvas tolle verepiiskadest imeilus punane roos, mille lohevõitja oma armsamale kinkis. Miks raamat? Ka selle kohta olevat vana legend.

Kataloonias on Sant Jordi päev praegu suur raamatute ja rooside pidupäev. "Renessansist peale sai tõesti kombeks, et aadlikud ja härrasmehed, kes Kataloonia isevalitsuse Generalitati paleesse kogunesid Sant Jordi päeva tähistama, seal viibinud daamidele roose kinkisid. 18. sajandi alguses, kui Generalitat Hispaania keskvõimu poolt laiali saadeti, kandus komme aga tänavale rahva hulka, saades eeskätt armunute ja noorema abielurahva peoks: peigmehed kinkisid roose pruutidele, vastsed abielumehed oma naistele," on kirjutanud prof Jüri Talvet.

Püha Jüri (umbes 275/280 - 23. aprill 303. a) olevat olnud Rooma sõdur ja hilisem kristlik märter. Temast on saanud universaalsemaid kristlikke pühakuid. Samas on ta ka rohketel maalidel väga sarnane peaingel Miikaeliga, ainult inglitiivad puuduvad. Püha Jüri tähistab kevadist maa ärkamist, aga ka maaharimist (kultuuri) ja võitlust kurja vastu.

Püha Jüri ja lohe lugu sarnaneb paljude uurijate arvates antiik-Kreeka müüdile Etioopia printsessist Andromedast ja tema päästjast ning hilisemast abikaasast Perseusest, kes võitis Medusa. Legend sangarist, kes tapab koleda lohe ja vabastab kuningatütre, on levinud ka üle terve Aafrika.

Mõtteid ja pilte Pühast Jürist ja peaingel Miikaelist  on ka siin

Rogier van der Weyden 
"Püha Jüri draakoniga" (1432-1435) .
Püha Jüri võitlust draakoniga 
kujutav Vana-Vene ikoon Moskvast

Gustave Moreau 
"Püha Jüri draakoniga" (1889 - 1890)
Püha Jüri Kreeka õigeusu ikoonil


.

No comments:

Post a Comment