17.10.11

Tallinna Mustpeade epitaaf - 450


Kaks inglikest pildi ülaosas pole selle kõige tähtsamad tegelased, aga nemadki saavad 29. oktoobril 2011 osa Tallinna Linnamuuseumi pidupäevast - tähistatakse 450 aasta möödumist muuseumi ühe väärtuslikuma eksponaadi, Lambert Glandorfi maalitud Mustpeade epitaafi valmimisest.

Kiek in de Kökis eksponeeritud Tallinna maalija Lambert Glandorfi mälestusmaalil aastast 1561 on jäädvustatud Liivi sõja sündmused. Epitaafi teeb eriti väärtuslikuks see, et tegemist on vanima säilinud Tallinna vaatega: maali  servas paistab tükike omaaegset linna – Oleviste kirik ning lõik linnamüürist koos tornidega. Puidule maalitud epitaaf on loodud Tallinna Mustpeade vennaskonna kümne liikme mälestuseks, kes langesid 11. septembril 1560. aastal nn Jeruusalemma mäe taga peetud lahingus.

Jeruusalemma mägi oli keskajal Tallinna hukkamispaik, asus umbes praeguse Swedbanki peahoone kohal Liivalaia tänaval. Lahing Jeruusalemma mäe taga oli võitlus tallinlaste ja Vene vägede vahel. Vene väed olid Liivi sõja aegsel Läänemaal kõvasti rüüstanud ja tulid nüüd saagiga linna poole. Linn otsustas venelaste voori rünnata.

Maalil on näha raehärrad, kodanikud, Toompea aadlikud, sellid, õpipoisid ja lihttöölised. Aadlikud on pildil ratsanikena, teised jala. Linna rünnak läks korda, kuid kindlalt on teada, et lahingus hukkusid kümme mustpead, kolm aadlikku ja üks raehärra. Pildil põlvitavad langenud mustpead Jeesuse ees, ära on toodud ka hukkunute nimed.

Lambert Glandorf oli mustpeade vennaskonna liige, kes tegi tol ajal traditsiooniliselt mustpeade maale, seetõttu peetakse teda selle tõepärase maali autoriks. Maal on olnud sajandeid Mustpeade majas aukohal.

Epitaafi suure sünnipäeva puhul on Kiek in de Kökis 29. oktoobril perepäev.

Selles postituses on kasutatud Raepressi ja linnamuuseumi materjale.

No comments:

Post a Comment