13.1.12

Asjad ei ole alati nii, nagu paistavad


"Kaks inglit kõndisid mööda maailma. Õhtu jõudis kätte ja nad otsisid öömaja. Koputasid ühe rikaste inimeste maja uksele. Neid lasti sisse, aga samas ütlesid mees ja naine, et neil ei ole majas ruumi, ehkki neil olid külalistetoad ja kõik muud, ja panid need kaks ränduringlit magama keldrisse.

Keldris avastas vanem ingel seinas augu, mille ta ilusasti ära parandas. Noorem ingel küsis ta käest: "Miks sa seda tegid? Miks sa selle augu ära parandasid?" Vanem ingel ütles lihtsalt: "Asjad ei ole alati nii, nagu need paistavad."

Järgmisel õhtul otsisid inglid taas öömaja ja leidsid selle vaese, aga väga sõbraliku ja külalislahke perekonna juures. Nad said osaleda õhtusöögil, mis oli küll vaene, aga selle eest oli kõik, mis laual, sinna rõõmsa südamega pandud. Ja nad said magada pererahva voodeis.

Hommikul, kui nad üles tõusid, avastasid nad, et perenaine ja peremees nutavad. Nad küsisid, et mis lahti on. Selle peale ütles peremees, et meie pere ainuke tuluallikas, meie lehm, on surnud.

Noorem ingel küsis taas vanemalt: "Miks sa seda siis ometi ei takistanud? Sa vaata, kui head inimesed nad on. Nende lehm võiks ju praegu veel elus olla."

Ja vanem ingel ütles niimoodi: "Selles peres, kus me enne peatusime, pidime ööbima külmas keldris. Sinna keldriseina sisse oli peidetud kullapada. Et rikkad seda ei leiaks ja veel kõrgimaks, uhkemaks ja upsakamaks ei läheks, sellepärast katsin ma selle augu kinni. Aga sellesse perre, kus me praegu oleme, tuli öösel surmaingel ja tahtis kaasa viia perenaist. Kuid ma tegin surmaingliga vahetuskaupa ja pakkusin talle lehma. Ja nii jäi perenaine ellu. Asjad ei ole alati nii, nagu nad paistavad."

Saatku see väike lookene meidki ... et oskaksime näha asjade taha: et ajati see, mis meile silmaga paistab, ka kannatus, mida me läbi teeme, ei pruugi olla veel lõplik tõde asjade kohta."


See mõistujutuke on levinud paljudes maades, siinse versiooni allikas on: Triin Simson, EELK diakon, hiidlaste nädalalehes "Hiiu Nädal", 1. dets 2011.


Pildil on ingel Notre-Dame de Fouvière basiilika aatriumist, Lyon, Prantsusmaa. See basiilika rajati aastatel 1872 - 1896 erainvestorite rahadega kristlike väärtuste sümbolina. Arhitekt oli Pierre-Marie Bossan (1814-1888).

Foto: Albert Lázaro-Tinaut, jaanuar 2009.
Gracias, Albert. (http://filateliacultura.blogspot.com/)

No comments:

Post a Comment