24.4.12

Püha Marta


Et eelmine postitus seostus jüripäeva tõttu püha Jüriga, siis nüüd on püha Marta kord.

Püha Marta on püha Jüri naissoost vaste. Kui püha Jüri tapab draakoni, siis naine, püha Marta pigem rahustab draakonit ja suudab temaga isegi koostööd teha. Kui püha Jüri (mees) tapab looma, siis püha Marta (naine) suudab looma taltsutada.

Niisiis, püha Marta, Saint Martha (või Marthe), Santa Marta - kuidas kuskil, oli naine, kes lisaks kodutööde oskuslikule tegemisele ja kokkamisele sai hakkama koletiste taltsutamisega. Tema päev on 29. juuli.

Tarasconi linnast on näiteks pärit niisugune lugu, kus piibli-Marta ja draakoneid taltsutav Marta tunduvad olevat üks ja sama: 48. aastal jõudnud paat Marta, Maarja Magdaleena, Lazaruse ja teistega Camargue'sse, kust Marta läinud Tarasconi, kus elanud kohutav koletis. Marta olevat koletise kätte saanud ja andnud Tarasconi kristlastest elanikele, kes metsalise maha löönud, aga Martat sügavalt austama hakanud. 20 aastat hiljem oli Marta 84aastasena siit ilmast lahkunud, 1199. aastal olevat sealkandis tema auks uhke kirik püstitatud, mille juurde palverändurid peagi tee leidnud.

Palun siinkirjutatut mitte võtta absoluutse tõena, paremad piiblitundjad võivad pühast Martast hoopis teistsugusel arvamusel olla.

Postkaart (Hispaania, 1984) minu kogust. / Postcard from my collection.
Gracias, Albert.

No comments:

Post a Comment