19.1.13

Püha Teodor

Francesco Vecellio
"Püha Teodor"
San Salvadori kirik, Veneetsia.

Pühasid Teodoreid (Teodoro, Theodore,Fjodor) olevat tegelikult olnud kaks, kuid legendides on üsna raske neid eristada ja ka uurijad pole ühes või teises väites kuigi kindlad. Üks neist, Teodor Amaseast ehk Tironi Teodor saanud märtriks 306. a, teine Teodor Stratelates ehk Teodor Heracleast 319. a. Mõlemad olid sõdurid, võitlejad ning väga hinnatud Bütsantsi pühakud. Enamasti on Püha Teodorina käsitatud küll neist esimest.

Kaua aega oli Püha Teodor Veneetsia kaitsepühak, kuni 828. a sai selleks Püha Markus, kellele omistati ka mõned varem Teodorit austanud kirikud, sest sedakaudu pürgisid itaallased sõltumatusele bütsantslikest usumõjutustest.

Sümboolikaga seoses on huvitav, et nagu Püha Jüri (ja peaingel Miikaeli) nii ka Püha Teodorit kujutatakse sageli draakoni (krokodilli) võitjana.

Püha Teodori säilmed olevat toodud Veneetsiasse 1267. a ja neid hoitakse San Salvadori kirikus, kust on pärit ka siinne maal.

Francesco Vecellio (1475-1560) oli Itaalia kunstnik, kes aga on loominguga jäänud oma noorema venna, kuulsa Tiziani (Tiziano Vecellio, u 1490–1576) varju. Rohkem huvi on Francesco Vecellio puhul äratanud fakt, et ta kuulus Assassiinide Ordusse (salamõrvarite vennaskonda).

Ja ingel maalilt veidi suuremalt:


Postkaart (Itaalia, 2012) minu kogust. / Postcard from my collection.
Gracias, Albert.

No comments:

Post a Comment