8.5.13

Nigulapäevaks: Niguliste aardeid


Homme, 9. mail on üks kahest Püha Nikolause mälestuspäevast (teine on 6. detsembril) ehk nigulapäevast. Seda tähistab ka Niguliste kirik Tallinnas, kust on pärit seekordsed postkaardid, mis siin blogis on küll eelkõige oma inglite pärast. Nigulapäeva ekskursioonidel tutvustatakse kiriku uhket kappaltarit, mis valmis aastatel 1478-1481 Lüübeki meistri Hermen Rode töökojas, Bernt Notke "Surmatantsu" algusosa ja muid kunstiteoseid.

Võiks öelda, et see on kevadine jõuluvana päev, sest Püha Nikolause isik ja legendid on osaliselt olnud eeskujuks jõuluvana tegelaskuju tekkimisele (Santa Claus = Saint Nicolaus).

Püha Nikolaus on 4. sajandil Väike-Aasias elanud ja 342. a surnud kristlik pühak, Myra piiskop. Neitsite, meremeeste, vangide, kaupmeeste, pagarite ja laste kaitsja. Väga populaarne õigeusu kirikus: väidetavalt ei ole Venemaal linna, kus ei leidu temale pühendatud kirikut ega kloostrit. Ka Eestis on talle pühendatud rohkesti kirikuid.

Palve Sulekese lugejatele: kui keegi teab täpselt, millised Niguliste kiriku muuseumi kunstiteosed siinsetel postkaartidel on, võiks ta selle teadmise kommentaaridesse kirja panna. Mul endal pole raamatuid, mis Niguliste aardeid kirjeldavad ja postkaartide taha ei ole midagi kirjutatud. 

Postkaardid (u 2000) minu kogust. / Postcards from my collection.

EDIT: 1. okt 2013. Seoses ühe Niguliste kirikus toimuva loenguga oli kirikmuuseumi leheküljele FBs pandud allolev foto - fragment minu ülalolevast postkaardist. Tekst selle juures selgitas, et tegu on Mustpeade Vennaskonna Maarja altari retaabli detailiga.


Retaabel ehk altarisein on altarilaua peal või kohal olev ehissein.

Enamik kunstiteadlasi arvab, et Mustpeade Vennaskonna Maarja altari retaabel (u 1493) on nn Püha Lucia legendi meistri teos (tema töökojast 15. saj lõpul), aga on ka teisi arvamusi. Nii on Juhan Maiste arvates retaabel pärit Hans Memlingi töökojast. Samal arvamusel oli 19. sajandi lõpukümnendeil Wilhelm Neumann. Retaabli autoriks on oletatud ka Michel Sittowit.

Teisel postkaardil kujutatut ei oska ma praegu endiselt täpsustada. 

No comments:

Post a Comment