15.8.15

Michel Sittowi "Maarja taevassevõtmine"

Michel Sittow
"Maarja taevassevõtmine" /
"The Assumption of the Virgin"
(ca. 1500;
National Gallery of Art, Washington D.C.)

Täna on rukkimaarjapäev, mida tähistatakse  ka jumalaema uinumise ja taevassevõtmise päevana.

* Michel Sittow (Tallinn/Reval 1469–1525).

"Madalmaades meistriks kujunenud, oli ta alates 1492. a Hispaanias kuninganna Isabella teenistuses ametlikult tolle surmani 1504. a.
 
Valitsejanna tellimusel kaunistas Michel Maarjat kujutava miniatuuriga vähemalt ühe tema raamatu, breviaari. Koos Juan de Flandesi ja Felippe Morrosega loodi 47 väikest pilti nn Oratorio tarvis. Üks neist meenutab päikesesse riietatud naist kuusirbil Johannese ilmutuse 12. peatükist ning ühendab Kristuse patuta eostamise, Maarja ülistuse, taevassevõtmise ja kroonimise teema.

Värvitoonide rikkalikus vihus tõuseb esile hinnaline ultramariin, vaimu virgutav sinine on taeva kuninganna värv. Hämmastavalt meisterliku ja ka sisult üleva, mediteerimisele kutsuva karge pildi allosas on Burgose lähiste vaade – ainus säilinud näide meistri maastikest."

/Vt Maarjale mõeldes. Eesti Kirik. 14.08.2013./


Meenutagem ka: "Tänavu möödub 800 aastat Eestimaa pühendamisest Neitsi Maarjale, mida esimest korda kinnitas paavst Innocentius III 800 aastat tagasi Roomas ja mis on olnud üks varasemaid pühendamisi katoliku kiriku ajaloos. Nii on aastast 1215 Eestimaad hüütud Maarjamaaks."
/Vt Kaheksa sajandit Maarjamaad. Eesti Kirik. 14.08.2015./

No comments:

Post a Comment