17.7.16

Marc Chagalli "Piiblisõnum" Nice'is

Marc Chagall
 2 x "Inimese loomine"
 2 x "La création de l'homme"
(1956-1958)

Nice'is ehk Nizzas asub Marc Chagallile (1887-1985) pühendatud "mediteerimise ja hardumuse paik", muuseum ja kultuurikeskus, kus säilitatakse Chagalli 37 guaššmaali, 17 õlimaali ja kolme kiviskulptuuri, mille ta kinkis Prantsusmaale ja mille teema võttis kokku nimetusega "Piiblisõnum" - "Message biblique".

Marc Chagall
"Üle Punase mere"
"La Passage de la mer Rouge"

(1954-1955)

Pärast Prantsusmaale kinkimist olid Chagalli taiesed väljas Louvre'is, kus neid imetlesid kolmsada tuhat muuseumikülastajat. Kui Nizza lähedal Cimiezis sai valmis selleks spetsiaalselt ehitatud hoone, paigutati need tööd sinna.

"On küllaltki sümboolne, et tema elutöö pannakse välja otse Inglite lahe kohale, nii et külastaja pilk võib liikuda silmapiiril sillerdavailt laineilt otse Alpi lumiste tippude poole."
/Tsitaat ja faktid pärinevad Jean-Paul Crespelle'i teosest "Chagall. Armastus. unelm. Elu" ("l'Amour, le Réve et la Vie" 1969; e.k 1991, tlk Ott Ojamaa)./

Marc Chagall
"Jakobi võitlus ingliga"
"La Lutte de Jacob et de l'Ange"

Käisin selles muuseumis 6. juulil 2003. a ja kirjutasin pärast seda ühes ajakirjaloos:

"Jumalik Chagall
Nizzas tasub kindlasti käia ka Cimiezi mäel Marc Chagalli muuseumis, mida meie reisikavas polnud. Loobudes ühest rannahommikust võtsingi selle pika jalutuskäigu ette. Chagalli muuseum (prantsuse keeles
Musee National Message Biblique Marc Chagall, mis johtub tema taieste sarjast “Piiblisõnum”) oli pühapäeval kõikidele tasuta avatud. Esimeses saalis on 12 suuremõõtmelist maali (aastatest 1954–1967) Vana Testamendi ainetel. Teisal on pildid väiksemad, kuid mitte vähem olulised. Suur mosaiik siseõue veesilma kohal kujutab prohvet Eliase ilmumist. Muuseumi auditoorium-kontserdisaali akendel säravad päikesekiirtes vitraažid, mida Chagall nimetas poeetilisteks variatsioonideks piibli teemadel. Hea meeleolu on siin nähtust garanteeritud, kui vähegi kunstisõber ollakse."
/Linda Järve "Paella kui kunstiteos, ettekandja kui polüglott", Elukiri nr3/2004. 
 
Minu lemmikmaal "Piiblisõnumi" sarjast:

Marc Chagall
"Abraham ja kolm inglit"
"Abraham et les trois Anges"

(1960-1966)

Postkaardid (Prantsusmaa, 2003) minu kogust. / Postcards from my collection.

No comments:

Post a Comment